جریانات جوی موثر در شکل گیری روزهای بسیار آلوده در شهر تهران

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: اولین کنگره علمی پژوهشی توسعه و ترویج علوم کشاورزی، منابع طبیعی و محیط زیست ایران
  • کد COI اختصاصی: PDCONF01_130
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 622
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مطهره زرگری

دانشجوی کارشناسی ارشد

عباس مفیدی

استادیار اقلیم شناسی، گروه جغرافیا، دانشگاه فردوسی، مشهد، مشهد، ایران

آذر زرین

استادیار اقلیم شناسی، گروه جغرافیا، دانشگاه فردوسی، مشهد، مشهد، ایران

چکیده

طوفان های گرد و غبار مرتبا در مناطق خشک و نیمه خشک در سراسر جهان به وجود می آید. در واقع ایران در مرکز«کمربند گرد و غبار» نیمکره شمالی زمین واقع شده است. حمل ذرات و انتقال آن به سطوح مختلف جو و پخش آن منجر به شکل گیری طوفان گرد و غبار بر روی شهر تهارن می شود. بدین جهت بررسی جریانات جوی موثر در شکل گیری روزهای بسیار آلوده در شهر تهران هدف پژوهش حاضر می باشد. داده های ایستگاهی، داده های جوی NCEP/NCAR در برگیرنده مؤلفه های یاد مداری و یاد نصف النهاری برای ترازهای جوی 1000 تا 100 هکتوپاسکال همراه داده های مدل HYSPLIT برای 26 تراز فشاری (1000-100 هکتوپاسکال) برای سال های 2008 الی 2010 استفاده شد. پس از تعیین روزهای بسیار آلوده یا شاخص PSI، مسیر حرکت ذرات گرد و غبار با استفاده از مدل HYSPLIT به همراه نقشههای نیمرخ قائم تاوایی برای روز اوج آلودگی به همراه روز گذشته تهیه و تفسیر گردید. مدل لاگرانژینی-اویلری امکان ردیابی پساگرد ذرات معلق (PM10) را با کمک داده های هواشناسی جهانی (GDAS) در سه ارتفاع 1500،10 و 5000 متری از سطح زمین در حدفاصل زمانی 6 ساعته تا 36 ساعت قبل از زمان وقوع هریک از طوفان ها فراهم می نماید. یافته های تحقیق جریانات جوی موثر در شکل گیری روزهای بسیار آلوده در ردیابی پساگرد ذرات گرد و غبار در سطوح مختلف جو در مدل HYSPLIT نشان می دهد که در ترازهای زیرین جو در فصول بهار و تابستان ذرات گرد و غبار منشا محلی دارند. از دیگر سو، در همین تراز در فصل زمستان، منشا ذرات گرد و غبار به آن سوی مرزها می رسد و توده هوای حاوی گرد و غبار از کشورهای عراق و بخش های شمالی کشور عربستان به غرب و جنوب غربی ایران می رسد و بر روی شهر تهران انتقال پیدا می کند. در ترازهای میانی در روزهای بسیار آلوده، کشورهای عراق، شمال عربستان و کشور سوره بیش ترین سهم را در تولید گرد وغبار در فصل های بهار، تابستان و زمستان دارا می باشند و در ترازهای بالایی، اکثر آلودگی ها در سطوح آزاد جو اتفاع می افتد که توسط جریانات به روی شهر تهران آورده می شود. در نقشه های نیمرخ قائم تاوایی، گسترش و شدت سامانه های همدیدی موثر بر شکل گیری گرد و غبار در روزهای بسیار آلوده به خوبی قابل مشاهده است که با بهره گیری از آن ها می توان قضاوت کرد که شرایط وقوع آلودگی ها در زمان وقوع آلودگی ها چگونه بوده است. در بیش تر روزهای بسیار آلوده، انتقال ذرات گرد و غبار به ترازهای زیرین و میانی جو منجر به اعتشاشات شدید و استقرار سیستم های فشاری در شهر تهران شدهاست که گاهی صعود هوا را برای فصل های بهار و تابستان و گاهی نیز نزول و پایداری جوی را برای فصل زمستان به همراه دارد. تغییری در مسیری حرکت ذرات گرد و غبار در برخی روزها در تراز های پایینی ومیانی به خوبی قابل مشاهده است که در نقشه های جوی در ترازهای مختلف نیز اغتشاشات جوی شدید گاها تغییرات نسبتا شدیدی را در سطوح پایینی و میانی نشان می دهد.

کلیدواژه ها

جریانات جوی، گرد و غبار، روزهای بسیار آلوده، HYSPLIT، شهر تهران

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.