برآورد تابش طول موج کوتاه روزانه بر اساس مدل رقومی ارتفاع و محصولات سنجنده مودیس در حوضه آبخیز آجی چای

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: اولین کنگره علمی پژوهشی توسعه و ترویج علوم کشاورزی، منابع طبیعی و محیط زیست ایران
  • کد COI اختصاصی: PDCONF01_109
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 608
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی عرفانیان

استادیار گروه مرتع و آبخیزداری، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه ارومیه

چیمن حاتمی

دانشجوی کارشناسی ارشد آبخیزداری، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه ارومیه

سحر بابایی حصار

دانشجوی دکتری آبخیزداری، دانشکده منابع طبیعی و علوم زمین، دانشگاه کاشان

چکیده

میزان تابش طول موج کوتاه خورشیدی که به سطح زمین می رسد به عنوان یکی از پارامترهای کلیدی در اغلب مدل های برآورد کننده تبخیر و تعرق پتانسیل مانند پنمن- مونتیث فائو مورد استفاده قرار می گیرد. وجود محدودیت ها در اندازه گیری تابش، استفاده از مدل ها را در تخمین آن ضروری می سازد. در رابطه با مدل سازی تابش لازم به ذکر است استفاده از داده های ایستگاهی منجر به برآورد نقطه ای مقدار تابش می گردد و استفاده از روش های درونیابی برای تولید نقشه های تابش همواره با خطا همراه است. از سوی دیگر اغلب مدل ها تابش را در سطح هموار محاسبه می کنند و استفاده از این مدل ها در سطوح شیب دار با خطا توام می باشد. لذا در این مطالعه تابش طول موج کوتاه با استفاده از داده های حاصل از سنجش از دور همچون مدل رقومی ارتفاع و داده های سنجنده مودیس، در مقیاس سطح در حوضه آبخیز آجی چای برای روز 21 مرداد سال 1385 ( یا روز 224در سال 2006) برآورد گردید. در انجام محاسبات ابتدا نقشه های شیب و جهت با استفاده از GIS استخراج شد و سپس با برنامه نویسی در نرم افزار متلب و بر اساس اطلاعات ژئومتری بدست آمده از نرم افزار GIS لایه های اطلاعاتی مورد نیاز شامل طول روز واقعی، زاویه زنیت، تابش طول موج کوتاه مستقیم و غیرمستقیم روزانه و تهیه گردید. لازم به ذکر است طول روز سطح شیبدار برای یک پیکسل معین، از مقایسه لحظه طلوع و غروب سطح شیب دار با سطح هموار بدست امده است. نتایج حاصل به صورت نقشه ارائه شده است.

کلیدواژه ها

تابش طول موج کوتاه، مدل رقومی ارتفاع، سنجنده مودیس، حوضه آجی چای

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.