بررسی خصوصیات فیزیولوژیکی آفت سن گندم در اراضی دیم شهرستان نقده

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: پنجمین همایش سراسری کشاورزی و منابع طبیعی پایدار
  • کد COI اختصاصی: NACONF05_081
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 719
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی باقری

دانشجوی رشته مدیریت کشاورزی ، دانشگاه آزاد مهاباد

چکیده

اهمیت گندم به عنوان غذای اصلی مردم در کشور برکسی پوشیده نیست . استان کردستان یکی از قطب های تولید گندم کشورمحسوب می شود. محصول گندم این استان نیز ، مانند سایر نقاط گندم خیز کشور از آفت سن گندم در امان نبوده و اینآفت هر ساله مقادیر زیادی محصول گندم این استان را نابود می کند . این آفت از دیر زمان در تمام نقاط ایران وجود داشتهو بدون شک مهمترین آفت کشتزارهای غلات (گندم و جو) بوده است و از ابتدای کاشت محصول تا برداشت آن نگرانی ووحشت بر روستائیان حکمرانی می کرد و از هیبت هجوم سن که نتیجه آن قحطی و گرسنگی و اغلب مهاجرت بوده، لرزه براندام آنان می افتاد. در برابر چنین آفتی از همان زمان قدیم کشاورزان هر چه از دستشان برمی آمده انجام داده اند و وقتیدستشان از همه جا کوتاه می شد به نذر و نیاز و دعا ، توسل می جستند. بعضی از اشخاص کلاش و حقه باز نیز در نقاط سنخیز به کشاورزان ساده لوح مراجعه و در مکانهای زمستان گذرانی در کوه یا در مزارع دعای سن بند تعبیه می کردند تا سن بهمزارع هجوم نبرد و با وجود ترقیات شگرفی که تا کنون در مبارزه علیه سن گندم حاصل شده است هنوز هم دعای سن بند دربعضی نواحی کشور دارای طرفدارانی می باشد. قدیمی ترین اثری که از مبارزه علیه سن در کوه در دسترس می باشد، حاکیاز آن است که نادر شاه (1736 میلادی) به قشون خود امر کرده که در مکان های زمستان گذران، کلیه گیاهان پناهگاه سن راآتش بزنند و بر اثر این عمل مدت چند سال کشور ایران از حمله سن در امان بوده است. در ورامین به سن های زرد خاکستریتا قهوه ای مایل به سیاه و گاهی کاملا سیاه، سن نادری می گویند که بی ارتباط با قضیه فوق نیست. شهرستان نقده بدلیلموقعیت خاص جغرافیایی و بدلیل کوهستانی بودن منطقه همیشه مورد هجوم آفات به مزارع خود بوده است . آفت سن ، طیسالیان گذشته خسارات زیادی به مزارع گندم و جو کشاورزان این منطقه وارد کرده که اگر در زمان مناسب تشخیص داده میشد قطعا از خسارات وارده به نحو چشمگیری کاسته می شد . با برنامه ریزی دقیق و استفاده از کارشناسان مجرب و با تجربهمی توان این آفت را در مراحل اولیه کنترل نمود.

کلیدواژه ها

آفت ، کشتزار ، سن ،زمستان گذرانی ، نقده

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.