بررسی تطبیقی داستان شیر گر گرفته مثنوی و کلیله و دمنه

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: همایش ملی ادبیات غنایی
  • کد COI اختصاصی: LYRICLIT01_151
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2018
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

پوران یوسفی پورکرمانی

استادیار زبان و ادبیات فارسی، واحد انار، دانشگاه آزاد اسلامی، انار، ایران

چکیده

گاهی عارفان از یک تناسب و شباهت جزئی حکایت با مفاهیم مورد نظر متوجه نکته ها ومعانی بلند عرفانی می شود و با نگاهی دیگرگونه به شخصیت ها و حوادث داستان تفسیر (بلکه تأویل) دیگری- جدای از معانی اخلاقی- از آن ارائه می کند؛ همچون نگاه مولانا به برخی از حکایت های کلیله و دمنه (از جمله حکایت خرگوش وشیر) و تأویل آنها.عرفا به دلیل اینکه با حقایق غیر قابل بیان و ناگفتنی سرو کار دارند نسبت به داستان های حیوانات توجه خاصی داشته اند. تمثیلابزاری است که ذهن را در ادراک آنچه در اصل در مقوله زبان و گفتار نمی گنجد یاری می دهد. البته بسیاری از مفاهیم مذهبی و اخلاقیچنین ویژگی ای دارند که درک آنها آسان نیست، اما این مفاهیم کم و بیش مصداقی خارجی دارند و بر اساس همان مصداق هم ارزشگذاری و شناخته می شوند.چنانچه پرفسور شیمل می نویسد: تمثیل این جانوران (در مثنوی) اغلب از افسانه های کلیله و دمنه گرفته شده است، افسانه هایی کهمولوی مانند بسیاری از عارفان دیگر در حکایات خود سخت بر آنها متکی بوده است. کلیله و دمنه به طور قطع الهام بخش مولوی بودهاست و تمایل او به صور خیال حیوانات شایان توجه است، بسیاری از داستان های مولوی از این کتاب گرفته شده است.

کلیدواژه ها

مولانا، کلیله و دمنه، داستان، روباه، شیر

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.