بررسی تاثیر عوامل محیطی در فرسودگی بافت قدیم بجنورد و ارائه راهبردهایی برای بهسازی و نوسازی

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: چهارمین کنفرانس ملی توسعه پایدار در علوم جغرافیا و برنامه ریزی، معماری و شهرسازی
  • کد COI اختصاصی: GPACONF04_280
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 524
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بهناز هجرتی

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی معماری دانشگاه آزادشهر

روح الله کمالی

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی معماری دانشگاه آزادشهر

احمد فیروزیان

دانشجوی دکترای جغرافیا و برنامه ریزی شهری دانشگاه آزاد اسلامی واحد مرند

چکیده

بافت فرسوده شهری به دلیل فرسودگی کالبدی وعدم برخورداری مناسب ازدسترسی سواره، تاسیسات، خدمات و زیر ساختهای شهری آسیب پذیر بوده و از ارزش مکانی، محیطی واقتصادی نازلی برخوردارند.بافت فرسوده شهری در فرآیند زمانی طولانی شکل گرفته وامروزه از لحاظ ساختاری وعملکردی دچار کمبودهایی شده است. که زندگی سالم شهری در بافت فرسوده جریان ندارد بنابراین اساس یکی از ضرورت های مهم شهر و شهرنشینی عصر کنونی بهسازی و نوسازی این بافت ها می باشد برای رسیدگی به امر فرسودگی، یافتن راه های سریع و مفیدی است که ممکن است وقفه در امر اجرای آنها بر سیر قهقرایی فرسودگی افزوده و در نهایت افزایش مخاطرات طبیعی را درپی داشته باشد .بررسی ها حاکی از آن است که عوامل متعددی در فرسود گی و ناکارآمدی بافتها موثر می باشند که از جمله آن ها می توان به عوامل طبیعی، اقتصادی، مدیریتی و فرهنگی اشاره نمود. که در پژوهش حاضر به دنبال بررسی نقش عوامل طبیعی در فرسودگی و ناکارآمدی بافت فرسوده شهر بجنورد می باشیم.که گسترش افقی و افزایش بی رویه سطح شهرموجب از بین رفتن مراکز قدیمی شهر شده . که بی توجهی به این امر از یک سو موجب از بین رفتن هویت تاریخی و فرهنگی شهر و از طرف دیگر، جابجایی های جمعیتی فقر شهری را به همراه داشته که نابسامانی های اجتماعی ،کا لبدی ،کارکردی و اقتصادی را در این مناطق تشدید نموده است هدف از نگارش پژوهش حاضر ارزیابی میزان مشارکت مردم و دولت و ارائه راهبرد های مناسب و افزایش مشارکت مردمی در بهسازی و بازسازی بافت فرسوده شهر بجنورد روش تحقیق در این پژوهش توصیفی تحلیلی می باشد که نتایج حاصل از بررسی های کتابخانه ای و عملیات میدانی و تجزیه و تحلیل آن با استفاده از مدل SWOT می باشد. و فرضیه تحقیق مبنی بر تشدید شرایط فرسودگی و ناکارآمدی بافت فرسوده شهر بجنورد توسط عوامل طبیعی از جمله اقلیمی، تکتونیک و لرزه خیزی می باشد. و مهمترین نتیجه در این خصوص رعایت نظام های جغرافیای طبیعی در طراحی کالبدی جهت نوسازی این بافت می باشد.

کلیدواژه ها

بافت قدیم ، نوسازی، بهسازی،بافت فرسوده، ساختار طبیعی، بجنورد

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.