انواع روسازی بتنی

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: سومین کنگره علمی پژوهشی افق های نوین در حوزه مهندسی عمران، معماری، فرهنگ و مدیریت شهری ایران
  • کد COI اختصاصی: UMCONF03_055
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2634
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شهاب حسن پور

عضو هیات علمی دانشکده فنی و مهندسی دانشگاه آیت الله بروجردی

علی زهتابچی

دانشجوی مهندسی عمران دانشگاه آیت الله بروجردی

چکیده

روسازی راه از مهمترین بخش های راهسازی بوده و از جهات استقامت و دوام و همچنین کیفیت سواری و راحتی استفاده کنندگان حائز اهمیت می باشد. در ایران تاکنون تنها روسازی انعطاف پذیر (آسفالتی) مورد استفاده قرار می گیرد که مهمترین دلیل آن وجود منابع سرشار نفت بوده است؛ این در حالی است که احداث روسازی بتنی در برخی کشورهای دنیا سابقه طولانی دارد. در سال های اخیر با توجه به قیمت بالای نفت خام و محصولات حاصله، از جمله قیر، هزینه احداث روسازی اسفالتی افزایش پشمگیری یافته است، به طوری که در حال حاضر احداث روسازی آسفالتی نسبت به روسازی بتنی گرانتر می باشد. همچنین از جهات رعایت مسائل مربوط به دفاع غیرعامل نیز وجود گزینه های متعدد به منظور احداث روسازی راه ها الزامی است تا در شرایط جغرافیایی، ترافیکی گوناگون و با توجه به دسترسی مناسب به منابع (قیر یا سیمان) و همچنین در شرایط مختلف امنیتی، بهترین گزینه به جهت احداث روسازی انتخاب گردد. به همین جهت در این متن به اختصار انواع روسازی بتنی، معایب و مزایای آن و برخی از نکات اجرایی آن به اختصار بیان می گردد.

کلیدواژه ها

راه سازی، روسازی انعطاف پذیر، روسازی بتنی، روسازی آسفالتی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.