معماری و نقاشی در خانه های اشرافی دوره ی قاجار

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: سومین کنگره علمی پژوهشی افق های نوین در حوزه مهندسی عمران، معماری، فرهنگ و مدیریت شهری ایران
  • کد COI اختصاصی: UMCONF03_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1965
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا جامه بزرگ

دانشجوی دکترا باستان شناسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد ابهر

چکیده

ساختن خانه های اشرافی متعدد در قرن سیزدهم، مجالی را برای ظهور و نمایش زیبایی و ذوق ایرانی در خانه از طریق نقاشی فراهم کرد. نقاشیهای دیواری، نقاشی روی گچ و شیشه و ... هر یک دارای جنبهی زیبایی شناسی است که با زبان مشترکی با معماری آن دوره در بنا تجلی نمودهاست. هر دو هنر تلفیقی از سنت و نوشدن را به نمایش گذاشته اند. ایران قرن سیزدهم آبستن ایرانی نو بود. خواسته هایی که توسط عواملدرونزا و برونزا، بذرش در او نشانده شد تا جریانهای نوگرایی را پرورش دهد. خواسته های درونی جامعه و در عین حال مشاهدهی غرب بهعنوان الگویی الهامبخش، چیزی را پدید آورد: ترکیبی از خود و دیگری که همچنان ایرانی بود.این پژوهش در جستجوی تحول معماری خانه و نقاشیهای به کار رفته در تزئینات خانه، در ایران قرن سیزدهم میباشد و خصوصیات مشترکنقاشی های به کار رفته در تزئینات خانههای اشرافی آن دوره و فضای معماری آن بناها را میجوید. در حالیکه زیربنای سیاسی-اجتماعی و مقاصدزیبایی شناسی این دو را در فرهنگ ایرانیان عصر قاجار مورد ملاحظه قرار میدهد. به این ترتیب با استفاده از روش تحقیق تفسیری- تاریخی بهگردآوری مطالب میپردازد به گونهای که امکان درگیرشدن با متن رویداد گذشته فراهم شود.نتایج این پژوهش نشان دهنده ی چگونگی همسویی معماری و نقاشی های به کار رفته در تزئینات آن برای ایجاد زبانی عامیانه در برقراری ارتباطبا مردمی که آن را زیسته اند می باشد. به این منظور واژه هایش را از میان واژگان خود و دیگری دستچین می کند تا فضایی یگانه را برای خانه یایرانی قرن سیزدهم بیافریند.

کلیدواژه ها

خانه ی اشرافی، نقاشی، قاجار، تزئینات، زیبایی شناسی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.