بررسی مناره با توجه به آیات الهی (آیه 35 سوره نور)

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: کنفرانس بین المللی یافته های نوین پژوهشی در علوم،مهندسی و فناوری با محوریت پژوھشھای نیاز محور
  • کد COI اختصاصی: ICMRS01_550
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 715
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آرش رحیمی دیز

دانشجوی کارشناسی ارشد معماری، واحد تهران شرق، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

انسیه قربانی نیا

استادیار گروه معماری، واحد تهران شرق، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

چکیده

هنرمند مسلمان از یک منبع گرانقدر الهام مى گیرد و آن قرآن کریم است هنرمند مسلمان با بهره گیرى از عرفان عمیق اسلامى، توانسته با شکوه ترین آثارهنرى را با الهام از معنویت دینى و براساس توحید و یگانگى ذات اقدس پروردگار بیافریند.هنرمند مسلمان به خاطر نتایج مادى کار یا ارضاى حس زیباشناسى، اثرهنرى را خلق نمى کند، بلکه همواره مى کوشد تا با راز و رمز و کنایه، متعالى ترین حقایق خلقت رادر قالب هاى مادى به نمایش بگذارد.توحید الهى، وحدت، کثرت، علم، زیبایى و نظم همه اصولی هستند که هنر اسلامی بر مبنای آنها شکل می گیرد و در مجموعه این اصول، وحدت جایگاه خاصى دارد تا مبین توحید الهى در اسلام باشد.از نظر اسلام، هنر الهى پیش از هر چیز، تجلى وحدت الهى در جمال و نظم عالم است. وحدت در هماهنگى و انسجام عالم کثرت، در نظم و توازن، انعکاس مى یابد، جمال بالنفسه حاوى همه این جهات است و استنتاج وحدت از جمال عالم ،عین حکمت است. بدین جهت تفکر اسلامى میان هنر و حکمت، ضرور تا پیوندى مى بیند. ازدیدگاه اسلام، هنر اساسا بر حکمت یا علم مبتنى است و علم چیزى جز ودیعه صورت بسته و بیان شده حکمت نیست.در سوره نور آیه 35:نور عاملی است که خداوند به وسیله آن هرکه را بخواهد هدایت میکند.نور ایمان ،راهنما است.قلب از نور ایمان روشن می شود.می توان چنین تعبیر کرد بدین سان این درخت با نور خود هدایت گر مومنان خواهد بود.این گونه تصویر ساختن درخت ،ذهن را به ساختار مناره متوجه می سازد.مناره نیز با ساقه بلند و باریک خود و فروزشگاهی که بر فراز آن است همچون درختی است که چراغدانی با چراغی فروزان بر بالای آن واقع باشد.در این پژوهش،گردآوری اطلاعات به روش اسنادی و روش تحقیق به صورت کتابخانه ای و توصیفی است.براساس نتایج به دست آمده هیچ نماد و مظهری مانند نور به وحدت الهی نزدیک نیست و بدین جهت معمار ایرانی و مسلمان کوشیده است حتی الامکان در آنچه می آفریند از نور استفاده کند.عنصری چون مناره نمادی از نور الانوار هستند و در هنر معماری نیز به صورت هاله نورانی در مناره نمود پیدا کرده است.

کلیدواژه ها

قرآن کریم، معماری اسلامی، ایران، نور، مناره

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.