بررسی تطبیقی نحوه استفاده از آرایه ها در معماری مساجد در شیوه آذری و اصفهانی نمونه موردی (مسجد جامع ورامین و مسجد شیخ لطف الله اصفهان)
- سال انتشار: 1394
- محل انتشار: کنفرانس بین المللی یافته های نوین پژوهشی در علوم،مهندسی و فناوری با محوریت پژوھشھای نیاز محور
- کد COI اختصاصی: ICMRS01_519
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 825
نویسندگان
دانشجوی کارشناسی ارشد معماری، دانشگاه آزاد اسلامی ، واحد تهران شرق - تهران ، ایران
استادیار گروه معماری دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تهران شرق- تهران ، ایران
چکیده
در معماری شیوه آذری بخاطر نگرش دولت های حاکم ، ساختمان های دینی از قبیل مساجد، زیارتگاه ها و مقابر بر ساختمان های غیر دینی رجحان داده شد و نقوش گیاهی و هندسی و کتیبه نگاری فراگیرتر شد . در شیوه اصفهانی ، معماری به سمت ساده گرایی در ته رنگ بناها خلاصه شده و کمتر طراحی آزاد دیده می شود مگر در بخش هایی که ناچار به تغییر محور بوده اند (مسجد جامع اصفهان) نقش های برخوردار از فروتنی و دارای بار معنوی و نمادین با شالوده کالبد بناها ترکیب شدند تا آن اندازه که برای فهم شالوده معمارانه فضا باید از تزیینات عبور کرد . بر کسی پوشیده نیست که آرایه های معماری نظیر گچ بری ، کاشی کاری ، آجرکاری و ... در معماری ایرانی خصوصا در مساجد جایگاه ویژه ای دارند . از زمان پیدایش اسلام در ایران شاهد دگرگونی گسترده در شکل ، محتوا ، شیوه و محل اجرای آن ها بوده ایم. برای یافتن و جستجوی هرچه بهتر این تحولات و تغییرات در آرایه ها ، دو مسجد از دوره های آذری و اصفهانی انتخاب شده اند. مسجد جامع ورامین از یادگارهای برجامانده پس از حمله مغولان و از اولین بناهایی است که کاربرد رنگ در آجرکاری های نفیس آن اتفاق افتاد و مسجد شیخ لطف الله اصفهان نیز به عنوان یکی از شاهکارهای معماری شیوه اصفهان با تزیینات فوق العاده برگزیده و برسی شده است. این پژوهش به روش تاریخی – تحلیلی با بررسی اسناد کتابخانه ای و مطالعه میدانی به گردآوری داده ها پرداخته شده است و پس از تحلیل و جمع بندی ، به نتیجه گیری رسیده است .کلیدواژه ها
شیوه آذری، شیوه اصفهانی، آرایه ها ، مسجد جامع ورامین ، مسجد شیخ لطف الله اصفهانمقالات مرتبط جدید
- نقش تعامل شهروندان با شهرداری جهت توسعه و آبادانی شهرهای تازه تاسیس
- امکانسنجی پیاده سازی فناوریهای نوین و پایدار برای بهبود مدیریت هوشمند شهری
- طراحی مناطق بهینه باغات خانواده شهر شیراز با استفاده از سیستم اطلاعات مکانی و روش تحلیل سلسله مراتبی
- نگاهی به روش های طراحی معماری از دیدگاه جفری برادبنت
- تاثیر فناوریهای نوظهور ساختوساز بر بافت شهر ی: یکپارچگ ی، چالش ها و فرصت ها
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.