بررسی تطبیقی کلام الهی (آیات قرآن) و نحوه جهت گیری مساجد ایرانی نسبت به قبله (نمونه موردی مسجد شیخ لطف الله)
- سال انتشار: 1394
- محل انتشار: کنفرانس بین المللی یافته های نوین پژوهشی در علوم،مهندسی و فناوری با محوریت پژوھشھای نیاز محور
- کد COI اختصاصی: ICMRS01_486
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 631
نویسندگان
دانشجوی کارشناسی ارشد معماری ، واحد تهران شرق ، دانشگاه آزاد اسلامی ، تهران ، ایران
استادیار گروه معماری ، واحد تهران شرق ، دانشگاه آزاد اسلامی ، تهران ، ایران
چکیده
معماری مساجد در هنر اسلامی ، جایگاه ویژه ای دارد. ترجمان اندیشه ها و اعتقادات هنرمندانی که با درک آیات قرآن، مفاهیم آن را در بناهای خود به کار می بردند. مساجد جلوه ای از زیبایی های بصری هنرهای اسلامی هستند، مسجد خانه خدا و فضایی است که هم جلوه گر حضور معبود و هم ظرف عبادت عابد قرار میگیرد. مهم ترین بنایی است که رابطه ی نزدیکی با فرهنگ و آداب مذهبی دارد. در فرهنگ اسلامی قبله (کعبه) به عنوان مرکز عالم می باشد،و ضمن هدایت جهانیان جایگاه ویژه ای در ساختار هنر و معماری اسلامی دارداست به طوری که فرم بناها بر جهت قبله قرار می گیرند و این خود بر غنای هندسی بافت می افزاید؛ جهت واحد می شود و تمام هسته های فضایی را به نظمی بر گرد محور خود فرا می خواند. توجه به محور واحد (قبله) باعث تمرکز بر معنویت و حس حضور در محضر حق تعالی است ، که تاثیر گذاری آن را در بنای مساجد که خود اوج تجلی هنر اسلامی می باشند مشاهده می کنیم. از این رو شناخت معماری مسجد را لازمه ی کار یک معمار مسلمان است وبازیافتن معماری مسجد معاصر را آرزوی خود قرار دهیم.در این نوشتار با بررسی دو نمونه موفق از مساجد مکتب فکری اصفهان (مسجد شیخ لطف الله ، مسجد امام اصفهان) و مقایسه با دوره های پیشین به نحوه جهت گیری این مساجد نسبت به قبله و تحلیل طراحی فرم آنها می پردازیم. هدف پژوهش حاضر آن است تا با کشف زوایای پنهان موضوع، اهمیت معماری سنتی در توجه به « جهت قبله» در طراحی مساجد ایرانی- اسلامی را نشان دهد و آموزه ای باشد برای معماران معاصر.کلیدواژه ها
مسجد شیخ لطف الله ، معماری مساجد، آیات قرآن ، جهت قبله، مکتب اصفهانمقالات مرتبط جدید
- بررسی علل وقوع و پیشگیری از سقوط در کارگاه های ساختمانی
- بررسی تاثیر جداسازهای لاستیکی بر پاسخ لرزهای مخازن مکعبی مایع
- بررسی تاثیر مقاومت فشاری بتن در پاسخ دینامیکی س د های بتنی وزنی با مطالعه ی موردی سد سفیدرود
- تاثیر طراحی شهری بر سلامت روان: تحلیل عناصر محیطی و رفاه شهروندان
- کاربرد فناوریهای هوشمند در بهینه سازی مدیریت و برنامه ریزی شهری
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.