بررسی تطبیقی کلام الهی و سیر تحول استفاده از مقرنس در معماری در دوره اسلامی سده های پنجم و ششم (نمونه موردی مسجد جامع اصفهان)
محل انتشار: کنفرانس بین المللی یافته های نوین پژوهشی در علوم،مهندسی و فناوری با محوریت پژوھشھای نیاز محور
سال انتشار: 1394
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 761
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
ICMRS01_484
تاریخ نمایه سازی: 8 آبان 1395
چکیده مقاله:
مقرنس عنصری تزیینی است که در معماری قبل و بعد از اسلام یکی از مهم ترین عناصر معماری بشمار می رود که اهمیتی والا و برجسته دارد. جایگاه خاص و ویژه آن در مساجد، آرامگاه ها و مدرسه های علوم دینی در بناهای ایرانی قابل مشاهده است. مقرنس ها، از جمله مهم ترین عناصر موثر در ساخت گنبدها هستند که به مرور جنبه تزیینی پیدا کرده اند. از مقرنس ها با عنوان قندیل و یا استالاکتیت و نیز لانه زنبور عسل یاد می شود، که خداوند در آیات خویش جایگاه ویژه ای برای زنبورهای عسل قائل شده است. این عنصر مهم تاریخی و هنری دارای ابعاد گسترده و وسیعی در روند تکامل هنر ایران است. بنابراین ، این پژوهش با استفاده از روش توصیفی – تحلیلی و مطالعات کتابخانه ای به بیان سیر تحول تاریخی مقرنس در معماری باستان و بعد از اسلام و سپس به ویژگی های عمده و اصلی مقرنس در سده های پنجم و ششم هجری (دوره سلجوقیان) پرداخته است و مسجد جامع اصفهان را مورد بررسی قرار داده و در آخر به کلام الهی، آیه 68 سوره نحل و شباهت کندوی عسل به مقرنس و توجه معماران به طبیعت و ذات هستی اشاره می کند.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
ستاره بهاری
دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی معماری، واحد تهران شرق، دانشگاه آزاد اسلامی ، تهران، ایران
انسیه قربانی نیا
استادیار گروه معماری، واحد تهران شرق، دانشگاه آزاد اسلامی ، تهران، ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :