نقش تفکر توحیدی در شکل گیری شهر اسلامی

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: اولین کنفرانس بین المللی و سومین کنفرانس ملی معماری و منظر شهری پایدار
  • کد COI اختصاصی: ARCHCONF03_179
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1550
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

انور محمدی

مدرس دانشگاه پیام نور بوکان

ابراهیم مرادی

هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد ایلام

چکیده

دین اسلام به عنوان کامل ترین دین در میان ادیان آسمانی سعادت انسان را در سعادت جامعه می بیند. مقیاس خرد این جمع گرایی در خانواده و مقیاس کلان آن در شهرها متجلی می گردد. از این رو دینی که سعادت انسان را حضور در کنار دیگران می داند، نمی تواند از ساختاری مناسب برای زندگی اجتماعی او غافل باشد. در این نوشتار سعی شده با جستجو در قرآن کریم، متون اسلامی به ویژگی های یک شهر اسلامی از نظر ساختار فیزیکی و ماهیت اجتماعی دست یافت. روش تحقیق به کارگرفته شده در این پژوهش مبتنی بر مطالعات کتابخانه ای، مرور متون و تحلیل آنهاست. در این مقاله نخست دیدگاه قرآن و سنت اسلامی در مورد شهر بررسی و سپس، مراتب توحید و تاثیر آن بر شهر اسلامی ذکر شده و در نهایت به تجزیه و تحلیل این دیدگاها پرداخته شده است. نتایج تحقیق بیانگر آن است که در قرآن و سنت ساختار در اولویت قرار ندارد، بلکه ساختار تحت تاثیر مردمی بوده که در آن زندگی می کرده اند. شهرهای اسلامی به تبعیت از مردم دایم در حال تغییر بوده اند و در عین گوناگونی، در اصول اولیه همگی مشترک بوده اند. در واقع برای اسلامی شدن یک شهر در مرحله اول نیاز به مردمی وجود دارد که خالصانه اسلام آورده باشند، یعنی همان اتفاقی که در جامعه اولیه اسلام افتاده است، و نه اینکه تنها ساختار شهر براساس اصول اسلامی طراحی شده باشد.

کلیدواژه ها

شهر اسلامی، تفکر توحید، جهان بینی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.