بررسی و تحلیل برخورداری از خدمات فرهنگی، از دیدگاه عدالت فضایی با استفاده از مدل Topsis ( مطالعه موردی : شهر سبزوار )

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: اولین کنفرانس بین المللی و سومین کنفرانس ملی معماری و منظر شهری پایدار
  • کد COI اختصاصی: ARCHCONF03_110
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 610
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرزانه سادات حسینی جنبذی

دانشجوی کارشناسی ارشد جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه حکیم سبزواری

مجید بیگلری

کارشناس ارشد کتابداری و اطلاع رسانی

چکیده

عدالت فضایی از مباحثی است که در سال های اخیر در میان جغرافی دانان و برنامه ریزان اهمیت ویژه ای یافته است. در این راستا یکی از دلایل بروز مسائل ناشی از شهرنشینی و شهرگرایی کم توجهی یا بی توجهی به آثار عدالت فضایی در کشورهاست. به گونه ای که یکی از مهمترین پیامدهای رشد شتابان شهرنشینی در دهه های اخیر از هم پاشیدگی نظام توزیع مراکز خدماتی شهری بوده است. که زمینه ساز نابرابری شهروندان در برخورداری از این خدمات شده است. در این بین خدمات فرهنگی حائز اهمیت می باشد که یکی از ارکان اصلی توسعه فرهنگی محسوب می شوند . با توجه به اهمیت موضوع، هدف از این تحقیق، بررسی و تحلیل میزان برخورداری نواحی شهری سبزوار از خدمات فرهنگی می باشد. روش پژوهش حاضر از نوع کاربردی و با رویکرد توصیفی - تحلیلی و کمی انجام شده است. همچنین در این پژوهش برای تحلیل داده ها از مدل تاپسیس و از مدل آنتروپی شانون در جهت وزن دهی شاخص ها استفاده گردید. نتایج پژوهش نشان می دهد که تحولات شهر سبزوار به گونه ای بوده است که نواحی 13 گانه شهر سبزوار به لحاظ برخورداری از نظر خدمات فرهنگی یکسان و برابر نیستند و تفاوت آشکاری بین نواحی این شهر وجود دارد. در این بین ناحیه 4 در گروه کاملاً برخوردار، ناحیه 1 جزو گروه نسبتاً برخوردار و سایر نواحی برخورداری ضعیفی از این خدمات دارند.

کلیدواژه ها

عدالت فضایی، خدمات فرهنگی، Topsis ، آنتروپی شانون، شهر سبزوار

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.