کاربرد معماری پایدار در طراحی مجموعه اقامتی، تفریحی، فرهنگی زائران ( نمونه موردی روستای کنگ )

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: اولین کنفرانس بین المللی و سومین کنفرانس ملی معماری و منظر شهری پایدار
  • کد COI اختصاصی: ARCHCONF03_053
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 919
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی وقفی پور

دانشجوی کارشناسی ارشد معماری، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد زاهدان، زاهدان، ایران

امیر احمد امینیان

دکترای معماری، عضو هیأت علمی گروه هنری و معماری دانشگاه امام رضا مشهد، مشهد، ایران

حسین سپهری راد

کارشناس ارش معماری، هضو هیأت علمی گروه معماری، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد زاهدان، زاهدان، ایران

چکیده

سالانه 20 میلیون زائر از کشورهای مختلف برای زیارت حرم شریف پیشوای هشتم شیعیان امام رضا (ع) به شهر مشهد مقدس سفر می کنند، که اسکان و تأمین شرایط رفاهی آنها از ضروریات است. لزوم توجه فزاینده به مسائل زیست محیطی و خطرات ناشی از آن در کاهش منابع فسیلی و همچنین مسائل زیست محیطی سبب افزایش رویکرد جهانی به بهره گیری از مفهوم پایداری در طراحی معماری و ساخت مجموعه های اقامتی مختلف شده است. هدف اصلی از بهره گیری از معماری پایدار در حفظ سیستم های اکولوژی و منابع انرژی و بهره گیری بهتر از آنها می باشد. همچنین استفاده از این روش طراحی سبب استحکام در زیبایی و افزایش کارایی ساختمانها می گردد. علاوه بر این ساختمانهایی که بر طبق اصول طراحی ساخته شده اند، ضرورت گرمایش و سرمایش مکانیکی را به حداقل کاهش می دهند و در عرض از انرژی طبیعی موجود در اطراف ساختمان می کنند. از طرفی طراحی پایدار موجب می گردد که ساختمانها دارای شرایط آسایش بهتری باشند. به همین منظور در اینجا ابتدا به معرفی اصول و روش های مورد استفاده در طراحی پایدار پرداخته شده و مبانی مورد نیاز جهت نیل به معماری پایدار که شامل شناخت مکان، ارتباط با طبیعت، شناخت فرآیندهای طبیعی و شناخت تاثیرات محیطی است، شرح داده شده است. سپس به نحوه کاربرد علمی آن در طراحی مجموعه اقامتی، تفریحی، فرهنگی زائران پرداخته می شود این سایت در روستای کنگ در فاصله 28 کیلومتری غرب شهر مقدس مشهد واقع شده است و به عنوان یکی از زیباترین و دیدنی ترین مناظر طبیعی و سر یبز و نیمه وحشی ییلاقات شرق کشور مورد استفاده قرار می گیرد. در محل پروژه کاربری های مختلفی از قبیل اقامتی، تفریحی، فرهنگی، آموزشی، تجاری، حسینیه، نمایگاه دایره القرآن، آکفی تئاتر، زمین والیبال، استخر، پردیس شطرنج، کارگاه، کتابخانه پیش بینی شه که در طرح هر قسمت از آن، روش ها و ملاحظات خاصی جهت دستیابی به معماری پایدار لحاظ گردیده است. استفاده از این الگوی طراحی، علاوه بر حفظ محیط زیست اطراف سایت، سبب همگونی مجموعه با جاذبه های طبیعی اطراف آن در کاهش چشگیر مصرف انرژی در سیستم های سرمایش و گرمایش و تولید برق در ایجاد بستری مناسب و استفاده بهینه از مصالح و تجهیزات ساختمانی شده است.

کلیدواژه ها

معماری پایدار، اقلیم، انرژی، محیط زیست، روستای کنگ

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.