تحلیل کیفیت میکروبی شبکه های توزیع آب آشامیدنی روستاهای استان سمنان از طریق سنجش شاخص HPC و پارامترهای مرتبط با آن

  • سال انتشار: 1387
  • محل انتشار: دومین همایش ملی آب و فاضلاب با رویکرد بهره برداری
  • کد COI اختصاصی: NCWW02_046
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 3028
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فهیمه عرب

کارشناس ارشد مهندسی شیمی شرکت آب و فاضلاب روستایی استان سمنان

محمد نوری سپهر

دکترای بهداشت محیط، استادیار دانشگاه علوم پزشکی ومشاور شرکت آب و فاضلا

محبوبه شهروی

کارشناس بهداشت محیط شرکت آب و فاضلاب روستایی استان سمنان

چکیده

مقدمه و هدف : آب لازمه تداوم حیات است و هر تلاشی در جهت دسترسی به کیفیت مطلوبتر آن رهنمودی به سوی حفظ سلامت مصرف کنندگان می باشد . پارامترهای متعدد فیزیکی، شیمیایی و باکتریولوژی بطور مستمر در آب شرب اندازه گیری می گردند اما تعیین برخی شاخص ها به منظور ارزیابی کیفیت بهداشتی آب چه از نظر صحت نتایج و چه به لحاظ اقتصادی می تواند مورد توجه قرار گیرد . در سیستم توزیع آب آشامیدنی شاخص HPC به عنوان شاخصی کاربردی و حساس در ارزیابی فرایند تصفیه و سیستم انتقال آب شناخته شده است . این مطالعه به تحلیل نتایج حاصل از سنجش شاخص HPC و چند پارامتر کنترلی از جمله دما، کدورت، کلرباقیمانده و PH پرداخته تا با تعمیم نتایج بتوان در عملکرد سیستم تصفیه و انتقال آب بهبودی حاصل نمود . روش اجرا : این تحقیق در طی پنج ماه متوالی در طول بیش از 1000 کیلومتر از شبکه توزیع آب آشامیدنی 240 روستای تحت پوشش شرکت آب و فاضلاب روستایی استان سمنان صورت پذیرفته است . نمونه ها بر اساس پوشش جمعیتی و نوع شبکه توزیع آب آشامیدنی انتخاب شده و مراحل نمونه برداری وسنجش شاخص HPC ، میزان کلر باقیمانده ،دما، کدورت و PH در کوتاهترین زمان مطابق با روش های استاندارد آزمایشات آب و فاضلاب و دستورالعمل های مربوطه انجام گرفته است . نتایج حاصله با نمودار های متفاوت در نقاط مختلف شبکه توزیع آب آشامیدنی تجزیه و تحلیل گردیده است . یافته ها : نتایج آزمایشات نشان می دهد از تعداد 1200نمونه بررسی شده %72/2 دارای HPC کمتر از 10cfu/mlمی باشند که در %94 آنها کلرباقیمانده بیش از 0/2 میلی گرم بر لیتر گزارش شده و همگی کدورتی کمتر از1NTU دارند . همچنین %12/1 نمونه ها دارای HPC بین 10 - 100 cfu/ml هستند این در حالی است که مطلوبیت کلرباقیمانده در آنها %94 بوده و 98% آنها دارای کدورتی کمتر از 1NTU می باشند . در %8 نمونه ها HPC بین cfu/ml 100-250 2 بوده که 60% دارای کلرباقیمانده بین 0/2 تا 0/8 میلی گرم بر لیتر همراه با 96% کدورت کمتر از 1NTU هستند . تنها 6/7% نمونه ها دارای HPC بیش از 250cfu/ml می باشند که 89% دارای کلر باقیمانده کمتر از 0/2 میلی گرم بر لیتر گزارش شده اند هر چند در 95% آنها کدورت کمتر از 1NTU می باشد. بحث و نتیجه گیری : با توجه به اینکه نمونه برداری و آزمایشات طبق شرایط استاندارد در پنج دوره متوالی انجام گرفته است تاثیر پارامترهای کنترلی بر میزان HPC در هر دوره قابل ملاحظه می باشد . آزمایشات نشان می دهد میزان کلرباقیمانده بطور مستقیم بر شاخص HPC موثر است . مقادیر بالای HPC با افت میزان کلرباقیمانده به وضوح مشاهده می شود . در شرایطی که کدورت بالاتر از 1 NTU باشد علیرغم حفظ کلرباقیمانده در حد مطلوب میزان HPC کمی افزایش می یابد، هرچند در کدورت های کمتر از 1 NTU تاثیر قابل ملاحظه ای به چشم نمی خورد .

کلیدواژه ها

کدورت، شبکه توزیع، روستاهای استان سمنان، HPC

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.