شبیهسازی کامپیوتری عملیات راکتور ناپیوسته ی مرحله ای و مقایسه آن با اطلاعات تجربی جهت یافتن پارامترهای بهینه مدل

  • سال انتشار: 1387
  • محل انتشار: دومین همایش ملی آب و فاضلاب با رویکرد بهره برداری
  • کد COI اختصاصی: NCWW02_035
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1257
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نصیر مهران بد

استادیار، دانشکده مهندسی شیمی، دانشگاه شیراز

مژگان صمدی

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی شیمی، گرایش آنترل فرآیند، دانشکده مهن

چکیده

صنایعی که فرآیند تولید در آنها به مصرف آب فراوان نیاز دارد موجب ایجاد فاضلاب با حجم و غلظت آلودگی بالا میگردند که این موضوع آلودگی محیط زیست را در پی خواهد داشت . همچنین به علت خشکسالیها و کمبود منابع آب در سالهای اخیر نیاز به سیستمهای موثر تصفیه فاضلابهای شهری امری بدیهی به شمار میآید . یکی از فرآیندهای کارا که برای تصفیه فاضلاب به کار میرود راکتور ناپیوستهی مرحله ای، (Sequencing Batch Reactor) وSBR است . این فرآیند خصوصا زمانی که کیفیت و میزان جریان خوراک متغیر است کاربرد بسیاری دارد . در فرآیند SBR که مشابه فرآیند لجن فعال معمولی است، جداسازی بیولوژیکی کربن آلی و مواد مغذی مانند نیتروژن و فسفر -در یک مخزن انجام میگردد . در این پژوهش به منظور شبیه سازی فرآیند SBR ، مدلی شامل مجموعه معادلات دیفرانسیل معمولی که از ترکیب روابط مونود چند سوبستره و موازنه جرم به دست آمده، به کار برده شده است . با مقایسه نتایج حاصل از شبیه سازی فرآیند SBR و نتایج آزمایشگاهی، سعی گردیده مقادیر بهینه پارامترهای این مدل برآورد گردد . برای محاسبه مقادیر بهینه، با به کارگیری نرم افزار MATLAB از روش کمینه کردن مربع خطای باقی - مانده بین مقادیر تجربی و مقادیر پیش بینی شده استفاده گردیده است . همچنین جهت شبیه سازی و انتگرالگیری مجموعه معادلات دیفرانسیل معمولی، محیط SIMBIOLOGY در این نرم افزار به کار گرفته شده است . نتایج حاصل نشان میدهد مقادیر بهینه پارامترهای مدل در این پژوهش، با مقادیر پارامترهای موجود در مراجع معتبر از انطباق قابل قبولی برخوردار میباشد .

کلیدواژه ها

راکتور ناپیوسته ی مرحله ای، شبیه سازی کامپیوتری، بهینه سازی پارامترهای مدل

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.