استفاده از نشانگرهای مولکولی برای شناسایی گونه های جنس توس در ایران

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: چهارمین همایش ملی انجمن‌های علمی دانشجویی رشته‌های کشاورزی، منابع طبیعی و محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: CULTURAL04_037
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 610
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیدمحسن حسنی

دانشجوی دکتری و عضو انجمن جنگلشناسی و اکولوژی جنگل، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

داود آزادفر

دانشیار گروه جنگلشناسی و اکولوژی جنگل، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

چکیده

توس یکی از قدیمیترین درختان بهجای مانده در جنگلهای هیرکانی است. شیوع پدیده دورگه ای شدن و وقوع پلی-پلوییدی فراوان در جنس توس، سبب ایجاد شباهت و اختلافنظر در شناسایی دقیق تعداد گونه های این جنس در دنیاشده است. در این مقاله از تحقیقات صورت گرفته در زمینه فیلوژنی و جایگاه تاکسونومیکی توس های ایران بر اساستوالی یابی ناحیه فاصله انداز رونویسی شونده داخلی (ITS) و نشانگر بین ژنی trnH-psbA و با به کارگیری روش های نوینمولکولی تشخیص گونه استفاده شده است. در این تحقیقات دیده شد که روش ABGD روش کارآمدی در تعیین وتشخیص گروه های ملکولی درخت فیلوژنی رسم شده بر اساس ناحیه ITS نبود اما بر اساس ناحیه trnH-psbA توانستهمانند درخت فیلوژنی توسها را گروه بندی کند. روشهای GSI و SDP هر دو از گروه های ملکولی تشخیص داده شده دردرختان فیلوژنی با ضریب حمایت بالا حمایت کردند. توس ها در 5 منطقه، آسیای شرقی، مرکزی، ایران، اروپا و امریکایشمالی پراکنش دارند. تحلیل زیستجغرافیایی نشان داده اند که منشأ اصلی توس ها از آسیای شرقی بوده و توس های ایرانیکی از اجداد توس های اروپا هستند. همچنین توس های ایران به همراه گونه B. pendula در یک کلاد قرار نگرفتند و ایننشان از پارافیل بودن توس های ایران و این گونه دارد.

کلیدواژه ها

؛DNA بارکدینگ، تعیین حدود گونه، ITS ، ساختارثانویه، ناحیه بینژنی trnH-psbA ، زیست جغرافیایی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.