ارزیابی صفات موروفولوژی و آناتومی در ژنوتیپ حساس و متحمل گیاه گوجه فرنگی تحت تنش شوریSolanum lycopersicum

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: سومین کنفرانس ملی و اولین کنفرانس بین المللی پژوهش های کاربردی در علوم شیمی و مهندسی شیمی و سومین کنفرانس ملی و اولین کنفرانس بین المللی پژوهش های کاربردی در زیست شناسی
  • کد COI اختصاصی: CBGCONF03_084
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1302
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

پروانه محمودی جراغیلی

دانش آموخته کارشناسی ارشد گروه زیست شناسی گیاهی دانشکده علوم طبیعی دانشگاه تبریز

الهام محجل کاظمی

عضو هیئت علمی گروه زیست شناسی گیاهی دانشکده علوم طبیعی دانشگاه تبریز

هانیه محجل شجاء

عضو هیئت علمی گروه زیست شناسی گیاهی دانشکده علوم طبیعی دانشگاه تبریز

چکیده

شوری خاک یکی از مهمترین عوامل محدودکننده ی تولید محصولات، در مناطق خشک و نیمه خشک محسوب می گردد. هدف این مطالعه بررسی تاثیر سطوح مختلف NaCl 0صفر، 200، 250، 300 میلی مولار) در محیط کشت هیدروپونویک در یک طرح کاملا تصادفی با سه تکرار بر برخی خصوصیات مورفولوژی و آناتومی دو رقم گوجه فرنگی Solanum lycopersicum است. جهت مطالعات آناتومی برشگیری نمونه ها با میکروتوم و رنگ آمیزی توسط سافرانین فست گرین صورت گرفت بررسی های میکروسکوپی نشان دادند که قطر دهانه های آوندها در ریشه ی قم CaljN3 تیمار نسبت به رقم حساس SuperstrainB تنگ تر بود و تعداد آوندها در برگ رقم CaljN3 تیمار بیشتر از رقم SuperstrainB تیمار بود رشد ثانویه در ساقه ی رقم CaljN3 تیمار نسبت به رقم SuperstrainB تیمار برجسته بود. شوری سبب افزایش سلولهای کلانشیمی به دو الی سه لایه، ضخامت دیوار ی عرضی آوندها، کاهش تعداد دستجات آوندی، قطر دهانه ی آوندها و قطر ساقه در هر دو رقم گردید. در برش عرضی برگ گیاهان تحت تنش افزایش ضخامت دیواره ی عرضی آوندها، تراکم و طول سلولها پارانشیم نرده ای کاهش قطر دهانه ی آوندها در هر دو رقم مشاهده شد. در ریشه ی این گیاهن قطر ریشه، استوانه ی آوندی، تعداد آوندها و قطر دهانه ی آوندها کاهش یافت. رقم CaljN3 با افزایش تعداد آوندها برگ کاهش قطر آوندهای ریشه و کمترین کاهش در ارتقا تا حدودی توانسته در مقابل آسیب ناشی از تنش شوری مقاومت نماید.

کلیدواژه ها

آناتومی، تنش شوری، مورفولوژیSolanum lycopersicum

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.