بررسی مسولیت ظهرنویسان اسناد تجاری از جهات انتقال و وکالت و ضمانت

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: کنفرانس جهانی روانشناسی و علوم تربیتی، حقوق و علوم اجتماعی در آغاز هزاره سوم
  • کد COI اختصاصی: PESLSBTM01_233
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1754
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

روح الله مرادی

استاد دانشگاه پیام نور واحد لردگان

چکیده

اسناد تجاری به صرف ظهرنویسی به غیر واگذار و منتقل می شوند و ظهرنویسان منفردا و مجتمعا در قبال دارنده سند تجاری مسوولیت تضامنی دارند، در حالی که در مورد ضمانت ضامن، انتقال دین مصداق ندارد . شرط استفاده دارنده سند تجاری از مسوولیت تضامنی ظهرنویسان، موکول به رعایت مواد 286 لغایت 288 قانون تجارت در مواعد و مهلتهای ذکر شده در آن مواد می باشد، در حالی که در ضمان، رعایت مهلت های مذکور ضروری نیست ضامن فقط نسبت به کسی که از او ضمانت کرده، به اتفاق مدیون اصلی، در قبال دارنده سند تجاری مسوولیت تضامنی دارند. در نتیجه دعوای دارنده برات علیه ظهر نویسان، به لحاظ خارج از موعد بودن اعتراض، مسموع نبوده و مردود است، لیکن ضامن و مدیون اصلی به رغم مقررات قانون مدنی، تضامنا به پرداخت وجه سند تجاری محکوم می شوند . ظهرنویسی ها عموماً جهت انتقال صورت می گیرد . مواد 245 و 247 قانون تجارت نیز از ظهرنویسی برای انتقال سخن به میان آورده است و ظهرنویسی جهت موارد دیگر را استثناء کرده و نیاز به تصریح دانسته است . پس اصل بر ظهرنویسی جهت انتقال است و ظهرنویسی جهت سایر موارد نیاز به تصریح دارد . ظهرنویسی برای وکالت دراین نوع ظهرنویسی ، دارنده ، براتی را به شخص دیگری واگذار می نماید تا به حساب او وجه آن را دریافت کند ، در این شیوه با قید وکالت در ظهرنویسی طرف دارنده بدون از دست دادن مالکیت خود مبلغ برات را توسط دیگری وصول می نماید . البته همان طور که اشاره شد این گونه ظهرنویسی نیاز به قید و تصریح دارد وگرنه حمل بر ظهرنویسی جهت انتقال می شودروش تحقیق در این پایان نامه، به صورت توصیفی و تحلیلی میباشد. به عبارت دیگر، نگارنده در این تحقیق به توصیف برخی از پدیدهها میپردازد و سپس در قالب حقوقی، به تحلیل آنها میپردازد. تلاش میشود از ابتدا تا انتهای نگارش، این روش در پیش گرفته شود. در این تحقیق جمع آوری اطلاعات از طریق منابع کتابخانه ای و الکترونیکی به شکل فیش برداری و با روش توصیفی و تحلیلی و در عین حال تطبیقی ، صورت گرفته است

کلیدواژه ها

مسولیت ظهرنویسان ، ضامن بودن ، ناقل بودن و وکیل بودن

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.