مقایسه سه روش برآورد تولیدات اولیه (روش بطری تاریک و روشن، روش سه نقطه ای، روش هفت نقطه ای) دراستخر پرورش ماهی

  • سال انتشار: 1384
  • محل انتشار: ششمین همایش علوم و فنون دریایی
  • کد COI اختصاصی: ICMST06_237
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2475
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهرداد ملکی خشکبیجاری

مرکز آموزش عالی علمی کاربردی علوم و صنایع شیلاتی میرزاکوچک خان گیلان

چکیده

در این پژوهش سه روش برآورد تولیدات اولیه (روش بطری تاریک و روشن، روش سه نقطه ای و روش اندازه گیری هفت نقطه ای منحنی اکسیژن روزانه) بطور همزمان در مورد 20 استخر پرورش کرم آبی کپور ماهیان که از لحاظ تراکم ماهی، نوع گونه ها، مساحت و عمق مشخص بوده و از لحاظ موقعیت جغرافیایی در اطراف رشت بودند طی چهارمرحله 24 ساعته عملیات نمونه برداری انجام گرفت.در نتیجه تولیدات اولیه از طریق هر یک از سه روش محاسبه گردیده و نتایج ذیل حاصل گردید: ـ در روش برآورد تولیدات اولیه به طریقه بطری تاریک و روشن با توجه به اینکه نمونه ها از محیط طبیعی جدا شده قرار می گیرند لذا خیلی از عوامل طبیعی حذف می گردند و این امر سبب خطا در برآورد تولیدات اولیه این روش می گردد با توجه به این نکته خطای منفی مشاهده می گردد. ـ روش سه نقطه ای تخمین بر اساس ارزیابی ریاضی اکسیژن در محیط طبیعی می باشد که این ار از محاسن این روش می باشد اما با در نظر گرفتن دیفوزیون و تنفس اکسیژن که در همه اوقات روز وجود دارد ودر اندازه گیری ها مقدار آن ثابت تصور می گردد از اشکالات این روش می باشد ـ ضریب همبستگی مناسبی بین روش هفت نقطه ای و بطری تاریک و روشن (r=0/71) وجود داشته ولی متوسط در روش بطری تاریک و روشن مقادیر به سبب عدم در نظر گرفتن همه عوامل از روش هفت نقطه ای کمتر می باشد. ـ ضریب همبستگی مناسبی بین روش سه نقطه ای و هفت نقطه ای (19/0= r) مشاهده نمی گردد ولی از لحاظ مقدار متوسط این روش نسبت به روش بطری تاریک و روشن با روش هفت نقطه ای مقادیر بیشتری در برآورد تولیدات اولیه نشان می دهد. ـ روش برآوردی که بطور جامع تر در محیط طبیعی استخر پرورش ماهی می توان همه فاکتورهای متفاوت همچون تولید، مصرف تنفسی، دیفوریون و غیره را در آن در نظر گرفت روش هفت مرحله ای منحنی اکسیژن روزانه می باشد. در این روش تنفس روزانه و ارتباط آن با غلظت اکسیژن ما رابه روش توسعه یافته که در آن کاهش خطایابی پیش بینی گردیده رهنمون می سازد.

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.