پایایی و روایی پرسشنامه های رضایت زناشویی کانزاس و اینریچ کوتاه شده به زبان فارسی

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: مجله بهداشت و توسعه، دوره: 4، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JHD-4-2_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2244
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علیرضا عرب علیدوستی

پزشک عمومی، معاونت بهداشتی، دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان، رفسنجان، ایران

نوذر نخعی

استاد، مرکز تحقیقات علوم اعصاب، دانشگاه علوم پزشکی کرمان، کرمان، ایران

نرگس خانجانی

دانشیار، مرکز تحقیقات بیماریهای مغز و اعصاب، بیمارستان شفاء، دانشگاه علوم پزشکی کرمان، کرمان، ایران

چکیده

مقدمه: سنجش رضایت زناشویی با بهره جستن از ابزارهای روا و پایا با توجه به نرخ رو به رشد طلاق در ایران از اهمیت زیادیبرخوردار است. پرسشنامه های کانزاس و اینریچ در جوامع غربتی از روایتی و پایایی قابل قبولی در سنجش رضایت از زندگیزناشویی برخوردار هستند. این مطالعه با هدف ارزیابی خصوصیات روان سنجی این دو پرسشنامه انجام شد.روش ها: این مطالعه به صورت مقطعی بر روی 100 زن و مرد مراجعه کننده به مراکز مشاوره قبل از طلاق و 200 نفر از عمومجامعه انجام شد. پرسشنامه کوتاه اینریچ دارای 10 سؤال رضایت سنجی و پرسشنامه کانزاس نیز با سه سؤال مورد ارزیابی قرارگرفتند. برای محاسیه پایایی از روش آلفای کرونباخ و روش همبستگی ویه - مقیاس استفاده شد. برای سنجش روایی سازهپرسشنامه از سه روش روایی همگرا و روش مقایسه بین گروه های شناخته شده و نیز روایی عاملی استفاده شد.نتایج: ضریب آلفای کرونباخ دو پرسشنامه اینریچ و کانزاس به ترتیب 0/74 و 0/98 به دست آمد. پرسشنامه اینتریچ دو عامل و پرسشنامه کانزاس یک عامل به دست داد. برای هر دو پرسشنامه به طور معنی داری نمره رضایت از زندگی زناشویی در گروهمتقاضی طلاق کمتر از گروه جمعیت عمومی بود (P< 0/001). ضریب همیستگی بین هر یک از دو پرسشنامه کوتاه اینریچ و کانزاس با پرسشنامه 47 سؤالی اینریچ به ترتیب 0/82 و 0/32 به دست آمد. بحث و نتیجه گیری: نسخه فارسی هر دو پرسشنامه های رضایت زناشویی کانزاس و اینریچ کوتاه شده EMS و KMSS از روایی و پایایی مطلوب برخوردار بودند.

کلیدواژه ها

پرسشنامه، رضایت زناشویی، روایی، پایایی، ایران

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.