نقشه سازی بیماری های مهم واگیردار ایران

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: مجله بهداشت و توسعه، دوره: 1، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JHD-1-1_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1052
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علیرضا خوشدل

دانشیار، گروه اپیدمیولوژی و طب نظامی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی آجا، تهران، ایران.

مهتاب نوری فرد

استادیار، گروه بیماری های عفونی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی آجا، تهران، ایران

رضا پزشکان

پزشک عمومی، پژوهشکده اپیدمیولوژی نظامی، مرکز تحقیقات پزشکی جغرافیایی، دانشگاه علوم پزشکی آجا، تهران، ایران

عبدالرضا صلاحی مقدم

استادیار، پژوهشکده اپیدمیولوژی نظامی، مرکز تحقیقات پزشکی جغرافیایی، دانشگاه علوم پزشکی آجا، تهران، ایران

چکیده

مقدمه: با وجود پیشرفت های قابل توجه در زمینه مبارزه با بیماری ها، هنوز بیماری های واگیر اهمیت خاصی در سطح جهانی دارند.با وجود مطالعات متعددی که در خصوص اپیدمیولوژی بیماری های واگیردار در ایران شده است، کمتر به نقشه سازی جامع همهبیماری ها به صورت ی کجا پرداخته شده است. برخی صاحب نظران نقشه سازی بیمار یها مانند مالاریا را گام اول در راه طراحیسیستم های پیشرفته هشدار و مدیریت بیماری ها دانسته اند. در این مقاله سعی شده است با جمع آوری داده های بیماری های واگیرایران در بانک اطلاعاتی مکان - مرجع نقشه بیمار یها با دقت قابل توجهی ارایه شود.روش ها: ابتدا آمار بیماری های قابل گزارش کشور از اداره مبارزه با بیماری های واگیر اخذ شد. سپس داده ها در بانک اطلاعاتیمکان - مرجع در نرم افزار ArcGIS ساماندهی شد، سپس داده ها به صورت نقشه از سیستم خروجی گرفته شد. نتایج: 25 نقشه بیماری های واگیر مهم کشور سال 87 در یک نسخه مورد مرور قرار گرفت. برخی بیمار یها مانند مالاریا دارایتمرکز قابل توجهی بوده اند و برخی دیگر بنابر ماهیت بیماری دارای پراکندگی مکانی قابل توجهی نبوده اند.بحث و نتیجه گیری: هرچند سابقه تهیه اطلس بیماری ها در جهان به قرن نوزدهم باز می گردد؛ اما مقالات نقشه سازیبیماری ها در ایران به نقشه سازی تک تک بیمار یها باز م یگردد و یا به راحتی در دسترس نیست. این مقاله در نوع خود مشابهزیادی در ایران ندارد.

کلیدواژه ها

نقشه سازی، سامانه اطلاعات جغرافیایی، اپیدمیولوژی، بیماری های واگیر، ایران

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.