بررسی تغییرات ماهیانه ذرات رسوب شونده در شهر قم و ارتباط آن با پارامترهای هواشناسی

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: دومین کنفرانس ملی جغرافیا
  • کد COI اختصاصی: SNCG02_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 899
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رضا فولادی فرد

کاظم ندافی

محمد خزائی

منیره ده آبادی

چکیده

پدیده گرد و غبار و آلودگی هوا در مناطق خشک و کویری متداول میباشد. استان قم که در غرب منطقه مرکزی ایران قرار گرفته است به علت ارتفاع کم از سطح دریا و مجاورت با کویر، تابستانی گرم و خشک و زمستانی معتدل دارد و در معرض سیستمهای گرد و غبار میباشد. در طی سالهای اخیر، کیفیت هوای شهر قم به علت توسعه شهری و صنعتی و افزایش جمعیت رو به کاهش بوده است. هدف از این مطالعه ارزیابی تغییرات ذرات رسوب شونده طی یک دوره یکسالهدر شهر قم میباشد. در این تحقیق، روش ASTM D1739-98, 2004 جهت اندازهگیری ذرات رسوب شونده به کار گرفته شد. ایستگاههای نمونهبرداری در پنج نقطه از شهر انتخاب گردیدند در انتهای هر ماه نمونهگیری انجام شد. در پایان مطالعه تعداد شصت نمونه جمعآوری گردید و غلظت ذرات رسوب شونده با استفاده از روش وزن سنجی اندازه- گیری شد. سپس با استفاده از دادههای آماری پایش زیست محیطی به بررسی و تجزیه و تحلیل توزیع زمانی، مکانی و ارتباط بین ذرات رسوب شونده با پارامترهای هواشناسی پرداخته شد. نتایج نشان دادند که بیشترین مقدار ذرات رسوب شونده در شهریور ماه 28/66G/M2 . MONTH و کمترین آن در آذر ماه 4/13G/M2. MONTH مشاهده گردید. همچنین میانگین کلی ذرات در شهر قم برابر 15/271 G/M2. MONTH بوده است. میزان ذرات در فصول بهار و تابستان که رطوبت و بارش کم بوده است و نیز دما و سرعت باد بیشتر بوده است، مقادیر بیشتری داشته است. نتایج آنالیز آماری اسپیرمن با استفاده از نرم افزار SPSS نشان دادند که رابطه معناداری بین میانگین ماهیانه متغیرهای دما، رطوبت و بارش با غلظت متوسط ذرات وجود دارد. ارتباط بین متغیر دما با غلظت متوسط ذرات رسوب شونده به صورت مستقیم و ارتباط بین متغیرهای رطوبت و بارش با غلظت متوسط ذرات رسوب شونده به صورت معکوس میباشد.

کلیدواژه ها

ذرات رسوب شونده، شهر قم، پارامترهای هواشناسی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.