بررسی تناسبات هندسی در مدرسه الغ بیگ در دوره تیموری

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: سومین کنفرانس بین المللی پژوهش های نوین در علوم انسانی
  • کد COI اختصاصی: MRHCONF03_018
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2036
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

غزال صفدریان

عضو هیات علمی دانشگاه آزاد واحد پردیس

نسیم اشرافی

عضو هیات علمی دانشگاه آزاد واحد پردیس

چکیده

دوره تیموری را می توان یکی از دوران درخشان در معماری ایرانی بشمار آورد که با ویژگیهای منحصر به فرد خود همواره بابی را در معماری ایران گشود که آثار آن تا به امروز پا برجاست.بهره گیری بیشتر از هندسه ، پیمون بندی وبهره گیری از عناصر یکسان به سبب افزایش سرعت ساخت و ساز از خصوصیات مهم ساختمانها در این دوره می باشد که نمود آن در معماری تیموری به وضوع به چشم می خورد.موازی با سایر عملکردها مدارس دراین دوره از حیث زیبایی در هندسه به چنان درجه ای از اهمیت دست یافتند که حتی الگویی برای ساخت مدارس بعدی شدند.مدرسه 2 ایوانی الغ بیگ در بخارا بلحاظ میزان بهره گیری آن از هندسه دقیق یکی از اهکارهای بی نظیر معماری محسوب می شود که موجبات تحلیل بنا و کشف الگوی هندسی حاکم بر آن را فراهم می آورد. با توجه به انچه گفته شد این سوال مطرح می شود که چگونه می توان با تکیه بر تحلیل های هندسی مبانی فکری موثر در طراحی این بنای ارزشمند را آشکار ساخت؟ پژوهش حاضر سعی دارد با روش تحلیلی و توصیفی رتباط هندسی میان فضاهای موجود در پلان که خود مبنای شکل گیری کل این جموعه بوده را مورد بررسی قرار دهد و سپس انطباق منطق هندسی حاکم بر پلان با مدل های هندسی شناخته شده را تبیین نماید که در این راستا تبعیت ساختارپلان از تناسبات طلایی و طراحی مدولار مشخص گردیده است.

کلیدواژه ها

تناسبات، هندسه، مدرسه الغ بیگ، دوره تیموری

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.