نگرشی پسا ساخت گرایانه بر مرگ بهرام در شاهنامه فردوسی

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: سومین کنفرانس بین المللی پژوهش های نوین در علوم انسانی
  • کد COI اختصاصی: MRHCONF03_013
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 654
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رؤیا سیدالشهدائی

نویسنده مسئول مکاتبات، دانشجوی دوره دکتری گروه زبان و ادبیات فارسی، واحد رودهن، دانشگاه آزاد اسلامی، رودهن، ایران

سامان بی باک

مدرس دانشگاه جامع علمی کاربردی 1مهاباد

شیرین حسینی

کارشناس ارشد زبان و ادبیات فارسی

چکیده

در این مقاله بر آنیم که با بررسی زیبا شناسانهی مرگ یکی از شخصیت های حماسه فردوسی گوشه ای از قابلیت پویایی و تأویل این اثر را تصویر نمائیم. بنیاد اسطوره ای تاریخی متون حماسی در ظاهر آنان را به سوی تفسیر ناپذیری سوق می دهد درحالی که بافت داستان های شاهنامه به گونه ای است که متن را به شدت تأویلی می نماید. حماسه فردوسی بافتی پارادوکسی دارد: از سویی در آن نشانه هایی است که به نحوی اساسی اصیل و واقعی همچون مشخصه هایی منسجم و متناسب و نظام مند موجودیت دارند و از سوی دیگر تأویل و تفسیر در آن متوقف نمی شود و به شدت بافت زدا و معناساز و سرشار از ابهام است، پیوسته می کوشد فاقد بافت قطعی بماند، غیر تاریخی و غیر مکانی جلوه کند و بر خود جاودانگی ببخشد. گزینش مرگ بهرام و جلوه زیبا شناسانه مرگ این قهرمان حماسی مناسبتی است در بیان ویژگی شگرف حماسه فردوسی که باوجود گرایش به ساختار پیوسته خصلتی پساساخت گرایانه دارد.

کلیدواژه ها

شاهنامه، پساساختارگرایی، بهرام، مرگ

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.