پارکهای جنگلی طبیعی، گسترش و تاثیر آن در استانهای شمالی کشور

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: دومین کنگره سراسری در مسیر توسعه علوم کشاورزی و منابع طبیعی
  • کد COI اختصاصی: ICDAN02_320
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1016
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سلمان جوربنیان

کارشناس ارشد آبخزداری دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

واحد بردی شیخ

دانشیار گروه آبخیزداری دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

مرجان محمدزاده

استادیار گروه ارزیابی محیط زیست دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

چکیده

رابطه بین مناطق حفاظت شده و گردشگری به اندازه تاریخچه این مناطق قدمت دارد. مناطق حفاظت شده نیازمند گردشگری هستند و گردشگری نیز به آنها احتیاج دارد. اگرچه این رابطه، پیچیده و گاهی متناقض است ولی گردشگری همیشه جزء مهمی در ایجاد و مدیریت مناطق حفاظت شده به شمار میرود. امروزه یکی از مهمترین مناطق حفاظت شده پارکهای جنگلی طبیعی میباشند که در کنار ویژگیهای مثبتی که برای جوامع بشری به وجود آوردهاند، بر اثر هجوم بیش از حد انسان و وسایل نقلیه سیر قهقرایی پیش گرفتند که آثار آن در انواع هزینههای اقتصادی، اجتماعی، محیط زیستی و غیره مشهود شده است. هدف از این مطالعه که با تحقیقات کتابخانهای، پیمایش میدانی، مقالات و سایتهای اینترنتی تهیه شده است، کمک به شناسایی آثار پارکهای جنگلی طبیعی، گسترش وتاثیر آن در استانهای شمالی کشور میباشد. نتایج نشان داد که گسترش بسیار زیاد فعالیتهای گردشگری ناشی از اکوتوریسم در پارک- های جنگلی طبیعی، بویژه گسترش سریع این پدیده در شمال کشور، باعث شده اثرات مثبت و منفی آن نادیده گرفته شود. در این بین، پارکهای جنگلی به عنوان یکی از جذابترین و در عین حال حساسترین مقصدهای گردشگری، از گردشگری ناپایدار و بدون برنامه بیشترین آسیبها را میبینند. از این رو شناسایی نقاط ضعف و قوت فعالیتهای تفرجی در این مناطق به مدیران مناطق حفاظتشده و دیگر ذینفعان در فرآیند برنامه ریزی و مدیریت این گونه مناطق، تفرج و صنعت گردشگری کمک میکند تا در عین احترام به جوامع و شرایط محیطی بتواند به صورت پایدار توسعه یابد. نکته کلیدی، اهمیت مدیریت بازدیدکنندگان و منابع در حال زمان است، به نحوی که بازدیدکنندگان در آینده نیز بتوانند از مکانهای با کیفیت استفاده کنند

کلیدواژه ها

اکوتوریسم، گردشگری، پارک جنگلی طبیعی، مناطق حفاظت شده، هزینههای اقتصادی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.