تحلیل علل مهاجرت روستاییان سرآستان شهرستان خرمآباد و سازوکارهای بازگشت آنان

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: دومین کنگره سراسری در مسیر توسعه علوم کشاورزی و منابع طبیعی
  • کد COI اختصاصی: ICDAN02_100
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1074
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم یوسفی محمدی

دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه بوعلی سینا همدان

فائزه گلی

دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه بوعلی سینا همدان

موسی اعظمی

عضو هیئت علمی و دانشیار دانشگاه بوعلی سینا همدان

همایون معتمدی

دانش آموخته کارشناسی ارشد دانشگاه بوعلی سینا همدان

چکیده

یکی از چالشهای گذشته و فراروی اغلب کشورهای در حال توسعه و از جمله ایران مهاجرت بیرویه از مناطق روستایی به مناطق شهری بوده است. این روند دائمی معمولا باعث پیامدها و عواقب اقتصادی و اجتماعی منفی برای مبداء مهاجرت و مقصد مهاجرین میگردد.شناسایی دلایل و انگیزههای مهاجرت و دستیابی به سازوکارهای احتمالی بازگشت میتواند کمک شایانی به حل این معضل مهم بنماید. لذا این پژوهش با هدف بررسی علل مهاجرت روستاییان به شهر در منطقه سرآستان شهرستان خرم آباد و سازوکارهای مناسب جهت بازگشت آنها به مرحله اجرا در آمده است. تحقیق حاضر از نوع مطالعات کاربردی و با توجه به اهداف تحقیق بصورت پیمایشی صورت پذیرفته و دادهها از هر دو نوع توصیقی و تحلیلی بوده است. جامعه آماری آن شامل سرپرستان خانوار منطقه ذکر شده بوده که اقدام به مهاجرت به شهر نمودهاند. تعداد آنها بر اساس آمار مرکز جهاد کشاورزی ده پیر 87 نفر)سرپرست خانوار( میباشد و با توجه به محدود بودن جامعه برای جمع آوری دادهها از روش تمام شماری استفاده گردید. علاوه بر بررسیهای اسنادی و کتابخانهای، ابزار اصلی گردآوری اطلاعات پرسشنامه بود که روایی صوری آن با تایید صاحبنظران دانشگاهی و متخصصین موضوعی حاصل شد واعتبار آن نیز با استفاده از محاسبه ضریبαتایید گردید که عدد حاصله 83 /. بود. داده های گردآوری شده با استفاده از نرم افزار مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج این تحقیق نشان داد که چهار گروه علل اقتصادی، اجتماعی فرهنگی، خدماتی زیر بنایی و جغرافیایی محیطی بر مهاجرت افراد مورد بررسی تاثیر داشتهاند که بر این اساس سازوکارهایی جهت بازگشت روستاییان پیشنهاد شده است.

کلیدواژه ها

مهاجرت، مهاجرت روستایی، بازگشت به روستا، خرم آباد

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.