ارزیابی بیان ژن SPS سوکروز فسفات سینتتاز دخیل در متابولیسم ازت در برگ گندم نان نسبتبه تیمار کود ازته

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: دومین کنگره سراسری در مسیر توسعه علوم کشاورزی و منابع طبیعی
  • کد COI اختصاصی: ICDAN02_031
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 645
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عاطفه پیکار

دانشجوی کارشناسی ارشد بیوتکنولوژی، دانشگاه علوم کشاورزی، و منابع طبیعی گرگان

احد یامچی

استادیار گروه اصلاح نباتات و بیوتکنولوژی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

سعید نواب پور

دانشیار گروه اصلاح نباتات و بیوتکنولوژی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

فروه مصطفوی

دانشجوی دکتری گیاه پزشکی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

چکیده

به منظوربررسی تاثیر کود اوره بر روی بیان افتراقی ژن SPS دربافت برگ سه رقم گندم نان شامل ارقام مروارید، گنبد و فلات، آزمایشی به صورت فاکتوریل درقالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده تولیدات گیاهی دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی گرگان در سال زراعی 93-1392 انجام گرفت. فاکتورهای آزمایش شامل ارقام گنبد (باراندمان بالای متابولیسم نسبت به کود اوره) مروارید و فلات با دو رژیم متفاوت کود اوره شامل 150 کیلوگرم در هکتار با تقسیط 50 کیلوگرم درزمان کاشت و 100 کیلوگرم در مرحله ساقه دهی و شاهد (بدون تیمار کودی) بودند نمونه گیری از بافت برگ و ریشه در دو مرحله شامل یک روز پس از گود سرک و هفت روز پس از کود سرک انجام شد نتایج حاصل از الگوی بیان ژن SPSبا کاربرد روش Real time PCR نشان داد که بیان ژن SPS تحت تاثیر کود اوره و دو زمان مختلف نمونه برداری تغییر یافت و اختلاف معنی داری در بیان ژن SPS بین سه ژنوتیپ گندم وجود داشت. همچنین زمان برمیزان بیان این ژن اثر معنی داری نشان داد از طرفی در زمان یک روز پس از کود سرک میزان کاهش بیان ژن بیشتری در مقایسه با زمان هفت روز مشاهده شد نتیجتا براساس مشاهدات حاصل از بیان ژن مذکور مشخص گردید که ارقام گنبد و مروارید نسبت به رقم فلات از قابلیت کودپذیری بالاتری برخوردار می باشند، که توجه به این مسئله دربرنامه های اصلاحی گندم حائز اهمیت است/.

کلیدواژه ها

بیان ژن، ژنSPS، کود اوره، گندم نان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.