کاربرد انواع نشانگرها در بررسی تنوع ژنتیکی هندوانه

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: دومین کنگره سراسری در مسیر توسعه علوم کشاورزی و منابع طبیعی
  • کد COI اختصاصی: ICDAN02_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1106
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسین نهتانی

دانشجوی سابق کارشناسی ارشد اصلاحنباتات، دانشگاه یاسوج

اسد معصومی اصل

استادیار گروه زراعت و اصلاحنباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه یاسوج

چکیده

هندوانه متعلق به تیره کدوئیان و جنس Citrullus و تنها گونه زراعی این جنس و دیپلوئید (n=11) می باشد. هندوانه ازمناطق آفریقای جنوبی سرچشمه گرفته و درحال حاضر درسراسر جهان به عنوان یک صیفی با ارزش کشت می شود. تنوع در میان هندوانه نتیجه اختلاف در توالی DNA و تاثیر محیط است.دو نوع سیستم نشانگری برای تعیین تنوع ژنتیکی، نقشه یابی و اصلاح استفاده می شود، نشانگرهای مورفولوژیک ومولکولی می باشد. توسعه ژنتیکی ارقام هندوانه از طریق انتخاب مصنوعی، به توانایی تشخیص و تفکیک اثرات ژنتیکی بستگی دارد تا بتوانند از اثرات محیطی تفکیک و تشخیص داده شوند. انتخاب به کمک نشانگرها(MAS) شرایط مناسبی برای انتخاب سریع و کاهش جمعیت اولیه ایجاد می کند. نشانگرهای مولکولی بیشتر از نشانگرهای مورفولوژیک در تعریف نسبت ژنتیکی درمیان ارقام هندوانه موثر بوده اند. نشانگر های مورفولوژیک ممکن است قابل اعتماد و کافی نباشد، زیرا این نشانگرها می توانند تحت تاثیر عامل های محیطی قرار گیرند. آیزوزایم ها نیز درجهت تعیین تنوع ژنتیکی و فیلوژنتیک میان ارقام هندوانه استفاده شده اند. سایر نشانگر ها مثل CAP, SRAP, SSR RAPD, AFLP, و RFLP نیز در هندوانه بکار برده شده اند ولی در کل می توان گفت نشانگر AFLP درمقایسه با ISSR و RAPD برای بررسی تنوع ژنتیکی و تهیه نقشه لینکاژی هندوانه کارآمدتر است.

کلیدواژه ها

هندوانه،Citrullus، تنوع ژنتیکی، نشانگرهای مورفولوژیکی و مولکولی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.