شبیه سازی CFD فرآیند آشام در مخازن شکافدار در مقیاس حفرات و بررسی پارامترهای ترشوندگی، ضخامت شکاف و کشش سطحی

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: هفتمین کنفرانس ملی کاربرد CFD در صنایع شیمیایی و نفت
  • کد COI اختصاصی: NCFDACCI07_023
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1163
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدرضا رخ فروز

دانشجوی مهندسی شیمی و مهندسی نفت ، دانشکده مهندسی شیمی و نفت، دانشگاه صنعتی شریف

سارا شاهرخی نیا

دانشجوی مهندسی نفت، دانشکده مهندسی شیمی و نفت، پردیس بین الملل دانشگاه صنعتی شریف

شهاب قاسمی

دانشجوی مهندسی نفت، دانشکده مهندسی شیمی و نفت، پردیس بین الملل دانشگاه صنعتی شریف

بهروز حریمی

دانشجوی دکتری مهندسی نفت، دانشکده مهندسی شیمی و نفت، دانشگاه صنعتی شریف

چکیده

در مخازن شکافدار دارای ماتریس آب-دوست، بلوکهای ماتریسی که تحت سیلابزنی با آب قرار گرفته و یادر معرض هجوم آب از آبده قرار دارند بطور آنی در آب غوطه ور نشده بلکه سطح آب به تدریج شکافی کهبلوک را احاطه کرده پر میکند. با این وجود بسیاری از مطالعات شبیه سازی و آزمایشگاهی آشام، اثر جریاندرون شکاف در ابعاد حفرات را در نظر نگرفته اند. در این پژوهش شبیه سازی فرآیند آشام در مقیاسحفرات انجام شده و اثر پارامترهای مختلف بر این فرایند بررسی شده است. مدل مخزن شکافدار استفادهشده در این مدل بصورت دوبعدی و متشکل از یک بلوک ماتریس همگن و یک شکاف افقی در بالای آناست. اثرات سه پارامتر ترشوندگی، نسبت ضخامت شکاف به ماتریس و کشش سطحی بین آب و نفت برنرخ آشام و میزان بازیافت نفت بررسی شده و نتایج مورد تحلیل قرار گرفته اند. نتایج بدست آمده نشاندادند که با کاهش ترشوندگی، نرخ آشام در زمان های اولیه افزایش چشمگیر داشته ولی در زمان های پایانیروند یکسان دارند. علاوه بر این، با افزایش ضخامت شکاف، نرخ آشام در زمان های اولیه افزایش و درزمانهای بعدی کاهش چشمگیر داشت. افزایش کشش سطحی به اندازه ی 0/01N/m توانست بازیافت نفترا به اندازه ی 10 % افزایش دهد. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که روش دینامیک سیالات محاسباتیمیتواند به عنوان یک روش قابل اعتماد در حل این مسئله مورد استفاده قرار گیرد.

کلیدواژه ها

محیط متخلخل، مخازن شکافدار، آشام، ترشوندگی، دینامیک سیالات محاسباتی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.