ارزیابی دقت روش های زمین آماری در تخمین خصوصیات کیفی آب زیرزمینی (مطالعه موردی: حوزه آبخیز فامور کازرون)

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: یازدهمین همایش ملی علوم و مهندسی آبخیزداری ایران
  • کد COI اختصاصی: WATERSHED11_118
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 778
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه روستایی

دانش آموخته کارشناسی ارشد و استادیار گروه مهندسی علوم خاک دانشگاه یاسوج

محمد صدقی اصل

دانش آموخته کارشناسی ارشد و استادیار گروه مهندسی علوم خاک دانشگاه یاسوج

چکیده

با وقوع خشکسالی های شدید و طولانی مدت در مناطق خشکی همچون کشور ما، چالش های جدیدی در زمینه کمیت و کیفیت آب زیرزمینی پیش رو است. این مطالعه با هدف برسی دقت روش های زمین آماری در برآورد دو خصوصیت کیفی آب زیرزمینی (SAR و EC) در سطح شهرستان کازرون، با استفاده از زمین آمار و داده های کیفی آب نمونه برداری شده از 81 حلقه چاه مربوط به اردیبهشت و خرداد سال 1391 انجام گرفته است. به منظور تخمین خصوصیات کیفی آب زیرزمینی از 3 روش درون یابی، کریجینگ، وزن دهی فاصله معکوس (IDW) با توان 1، 2 و 3 و وزن دهی فاصله نرمال (NDW) با توان 1، 2 و 3 استفاده شد. نتایج ارزیابی ها نشان داد که روش وزن دهی فاصله معکوس (IDW) با توان 2 و روش کریجینگ با مدل کروی به دلیل داشتن پایین ترین مقدار RMSE و MAE و داشتن بالاترین مقدار R نسبت به سایر روش ها، به ترتیب بهترین روش برای رسم نقشه پهنه بندی EC و SAR می باشند. همچنین مطالعه ی وضعیت جغرافیایی حوضه آبخیز فامور و نقشه های پهنه بندی رسم شده، نشان می دهد که افزایش شوری (EC) و SAR با حرکت در امتداد دریاچه پریشان از شمال به جنوب، به دلیل فعالیت های کشاورزی صورت گرفته از جمله پمپاژ بی رویه و مصرف کودها شیمیایی در مجاورت دریاچه فامور می باشد.

کلیدواژه ها

پهنه بندی، حوضه آبخیزفامور، خصوصیات کیفی آب زیرزمینی، زمین آمار، شهرستان کازرون

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.