بررسی نحوه توزیع رسوب سد بارون ماکو با استفاده از روش تجربی کاهش سطح

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: یازدهمین همایش ملی علوم و مهندسی آبخیزداری ایران
  • کد COI اختصاصی: WATERSHED11_082
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 684
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

هادی ایرجی

کارشناس ارشد عمران سازه های هیدرولیکی، دانشگاه ارومیه

میرعلی محمدی

دانشیار و استاد گروه مهندسی عمران، دانشگاه ارومیه

چکیده

به طور متوسط 12 درصد حجم منابع آب تجدید شونده طبیعی جهان در مخزن سدها ذخیره می شود. و این میزان در مناطقی نظیر خاورمیانه تا 60 درصد هم می رسد و یکی از بزرگترین مشکلاتی که پس از ساخت سدها ایجاد می شود مسئله ی رسوبگذاری در مخازن آنهاست. این پدیده بهره برداری بهینه از حجم آب ذخیره شده در مخزن سد را با مشکل جدی مواجه می سازد. در ایران سالانه بیش از 100 میلیون متر مکعب از گنجایش سدها بر اثر انباشته شدن رسوبات کاسته می شود. بنابراین تعیین میزان و چگونگی تجمع رسوبات در مخازن از جنبه های پایداری و بهره برداری حائز اهمیت است. روش های تجربی کاهش سطح هم یکی از روش های تعیین توزیع رسوبات مخازن سدها با استفاده از روابط تجربی می باشد. در این تحقیق چگونگی توزیع رسوب در مخزن سد بارون ماکو که از لحاظ جنبه های رسوب گذاری یکی از آسیب پذیرترین سدهای کشور عزیزمان می باشد، با استفاده از روش تجربی کاهش سطح مورد بررسی قرار گرفته است. بدین منظور اطلاعات سطح- حجم- ارتفاع اولیه مخزن و اطلاعات بدست آمده از هیدروگرافی در سال های 1382 و 1387 استفاده گردید و توزیع رسوب مخزن سد با استفاده از روش کاهش سطح پیش بینی گردید و بر اساس نتایج بدست آمده بعد از 30 سال رسوبات به تراز حداقل بهره برداری مخزن سد خواهد رسید و سد بارون ماکو عملاً غیرقابل بهره برداری خواهد شد.

کلیدواژه ها

سد بارون ماکو، رسوب، مخزن، روش کاهش سطح

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.