جستاری بر نگرش فمیسنیسم و سایبر فمینیسم در فناوری های نوین ارتباطی

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: نخستین کنفرانس بین المللی و دومین کنفرانس ملی هزاره سوم و علوم انسانی
  • کد COI اختصاصی: NCTMH02_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1766
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آمنه بختیاری

پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی /کارشناس پژوهشی گروه پژوهشی مطالعات زنان پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی

بهاره نصیری

گروه پژوهشی مطالعات زنان/دکترای علوم ارتباطات، عضو هیات علمی واستادیار پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی، گروه پژوهشی مطالعات زنان

چکیده

اولین چیزی که در نقد فمینیستی از فرهنگ و رسانه های جمعی به چشم می خورد، انتقاد از ارزش ها و الگوهای فرهنگی خاصی است که به عنوان زنانگی و مردانگی به مخاطبان ارائه می شود. لذا زنان و مردان با در افتادن در این قطب بندی فرهنگی/ رسانه ای، عملا در برابر یکدیگر موقعیت فرودست و فرادست می یابند. بنابراین رسانه ها همیشه در کانون نقد فمنیستی و نگرش های سایبرفمینیسم قرار داشته اند و بازنمایی، همواره یکی از نبردگاه های مهم برای فمنیسم و سایبر فمینیسم روزگار ما بوده است. در این میان، تفکر تقسیم بندی فمینیسم در قالب سه جریان ایدئولوژیک کاملا مجزا با چند پارگی فعلی اندیشه فمینیستی در حوزه رسانه ای مطرح بوده است. همچنین پیوند عبارتهای «سابیر»و«فمینیسم»شکل تازه و بسیار مهمی در تاریخ فمینیسم)ها( و رسانههای الکترونیکی ایجاد کرده است. فمینیسم سایبر در پی جلب توجه ما به روشهایی بوده است که به موجب آنها روایات فرهنگی درباره تکنولوژی اعمال مادی و تخیلات فرهنگی مردان و زنان را محدود ساخته اند. با توجه به توسعه رسانه های جدید، فمینیست های سایبر فرصت شالوده شکنی درکی را پیدا کرده اند که مرد بودن را در کنار تکنولوژی و زن بودن را در کنار طبیعت قرار می دهد. فمینیسم سایبر به دنبال تعریف مجدد رسانه ها جدید از طریق جست و جوی فرصت برای انتقاد از محرومیت و سرکوب زنان و در همان حال کنکاش در خیال بافی ها و چارچوب های فرهنگی بوده است که بر اساس آنها، ما معمولا مفهوم تکنولوژی را درمی یابیم. بنابراین در این مقاله در تلاش هستیم که نگرش ها و دیدگاه های فمینیسم و سایبر فمینیسم را از فناوری های نوین ارتباطی و مردسالاری فضای مجازی مطرح نماییم.

کلیدواژه ها

فمینیسم، نظریات فمینیستی، سایبرفمینیسم، مردسالاری در رسانه ها ، فنای نمادین زنان در رسانه ها

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.