بررسی رابطه بین گردشگری و توزیع عادلانه درآمدها در اقتصاد ایران

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: کنفرانس ملی ایده های نوین در کشاورزی محیط زیست گردشگری
  • کد COI اختصاصی: AETCONF01_197
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 669
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حمیده خاکسارآستانه

مشهد پردیس دانشگاه فردوسی مشهد پژوهشکده گردشگری جهاد دانشگاهی مشهد

علی رهنما

مشهد پردیس دانشگاه فردوسی مشهد پژوهشکده گردشگری جهاد دانشگاهی مشهد

چکیده

به اعتقاد بسیاری از صاحبنظران نابرابری درآمد و فقر باعث کند شدن روند توسعهیافتگی کشورها شده و شکاف طبقاتی میان افراد غنی و فقیر را افزایش دادهاست. گردشگری از دهه 1957 به عنوان ابزاری برای توسعه مطرح بوده و نقش آن در کاهش فقر از اواخر دهه 1990 موردتوجه قرارگرفته-است. هدف کلی این مطالعه تحلیل تاثیر درآمدهای بینالمللی گردشگری بر کاهش فقر و توزیع متعادل درآمد در ایران میباشد. لذا از ضریب جینی بهعنوان متغیر وابسته و نسبت درآمدهای گردشگری به تولید ناخالص داخلی به عنوان متغیر مستقل استفاده شدهاست و تخمین مدل در بازه زمانی سالهای1391-1368 و از روش - ARDL صورت گرفت. نتایج برآورد مدل نشان داد تمامی متغیرهای مدل دارای تاثیر معنیداری بر متغیر وابسته در بلندمدت می باشند. متغیر نسبت درآمدهای گردشگری به تولید ناخالص داخلی با اطمینان 99 درصد و با علامت منفی معنیدار است و یک درصدافزایش این شاخص 1,1 درصد احتمال توزیع برابر درآمد در بلندمدت را افزایش میدهد. متغیرهای تولید ناخالص داخلی سرانه و نسبت درآمدهای نفتیبه تولیدناخالص داخلی نیز دارای تاثیر مثبت در توزیع برابر درآمد به ترتیب با ضرایب 5,1 و 8,9 درصد میباشند. این درحالیست که افزایش یک درصدی در دو شاخص تجارت و شاخص قیمت مصرفکننده با ضرایب 5,3 و 1,4 درصد ضریب جینی را افزایش داده و باعث توزیع نابرابر درآمد می- شود.

کلیدواژه ها

توزیع درآمد، گردشگری، درآمدهای نفتی، شاخص تجارت، ضریب جینی، ایران

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.