تحلیلی برمعناشناسی واژهتحلیلی بر معناشناسی واژه «کبد» در قرآن کریم با الهام از روش توشیهکو ایزوتسو

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: نخستین همایش ملی واژه پژوهی در علوم اسلامی
  • کد COI اختصاصی: FNCLIS01_023
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 586
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

احمد اسدی

دانشجوی دکتری تفسیر تطبیقی دانشکده تفسیر و معارف قرآن کریم دانشگاه علوم و معارف قرآن کریم قم و استاد دانشکده مطالعات تطبیقی قرآن کریم شیراز

محبوبه غلامی

کارشناس ارشد علوم قرآنی، دانشگاه علوم و معارف قرآن کریم. (نویسنده مسئول)

معصومه غلامی

کارشناس ارشد علوم قرآنی، دانشگاه علوم و معارف قرآن کریم

چکیده

گام نخست برای دستیابی به معارف قرآن کریم، شناخت دقیق معانی واژگان آن است. در سالهای اخیر با رواج رویکردمعناشناسی در مطالعات قرآنی، شیوهای نوین در این عرصه پدید آمده است. هدف این شیوه، اکتشاف معنایی است که در لایه هایمتن نهفته شده است تا بتوان از طریق ساختار الفاظ قرآن، معنای دقیق و جامع واژه مورد نظر را استخراج نمود. از مشهورترین اینروشها، روش ایزوتسو است. این مقاله با استفاده از روش ایشان و تکمیل آن در بخشهای ارتباط آیات در محدوده سوره و درقرآن کریم، نخست واژه «کبد» را از منظر لغوی و سپس معناشناسی بررسی کرده و با استفاده از واژگان با معنای نزدیک، متضاد وموازنه ساختاری متن، در چند مرحله آن را تجزیه و تحلیل نموده و به این نتیجه رسیده است که مغایر مفهوم متداول واژه کبد،این واژه معنی منفی در بر ندارد و به محدودیت های عالم ماده و حکمت الهی در اختیار انسان اشاره دارد.

کلیدواژه ها

معناشناسی قرآن، معناشناسی کبد، کبد، ایزوتسو

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.