گونه کاخ خورنق: شاهکار سنمار و شاهکار کمال الدین بهزاد
- سال انتشار: 1394
- محل انتشار: کنگره بین المللی پایداری در معماری و شهرسازی معاصر خاورمیانه
- کد COI اختصاصی: CAMU01_370
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 6762
نویسندگان
کارشناسی ارشد هنرهای اسلامی، گرایش سرامیک، دانشگاه هنر اسلامی تبریز
کارشناسی ارشد معماری، دانشگاه آزاد اسلامی شبستر تبریز
چکیده
کاخ خورنق بنایی است باستانی که در دوره ساسانیان، در شهر حیره ساخته شده است. روایات مختلفی از چرایی و چگونگی ساخت این بنا وجود دارد. خاص بودن این داستان بیش از همه به خاطر معمار آن، سنماراست. در مورد مرگ سنمار روایت ها مختلف است. اما آنچه مهم جلوه می کند یادگاری است که او چه در تاریخ هنر و معماری و چه در تاریخ ادبیات بر جای گذاشته است. داستان ساخت این بنا از دیرباز مورد توجه بسیاری از هنرمندان بوده است. اما از میان این این آثار، به نظر می رسد تنها بهزاد توانسته است مفهوم اصلی این داستان را به خوبی و تیزبینی نشان دهد چرا که در این داستان جلال و شکوه کاخ اهم موضوع نیست آن زحمت بیش از حد مردمان ساده در ساخت آن بنای بسیار زیبا است که آن را در تاریخ ماندگار کرده است شاید بتوان دلیل آن را علاوه بر زبردست بودن در فنون اجرایی، دید واقع گرایانه و تیزبین او و محتوای انسان گرایانه و توجه عمیق او به انسان و محیط اطرافش دانست. از سوی دیگر بعد تراژدی داستان سنمار و تلاش کارگران در برپایی و ساخت کاخ خورنق، فقط توسط بهزاد مورد توجه قرار گرفته است دیگران کمتر توجهی به این اندیشه نداشته اند. از این رو با شرح دقیق داستان و نظرات مختلف راجع به آن و بررسی نوع شخصیت کمال الدین بهزاد و تجزیه و تحلیل نگاره کاخ خورنق به نظر می رسد که این نگاره روایت گر بعد دیگری است که گویای مضمون و مفهوم اصلی داستان می باشد.کلیدواژه ها
کاخ خورنق، سنمار، معماری، کمال الدین بهزاد، نگاره کاخ خورنقمقالات مرتبط جدید
- نقش تعامل شهروندان با شهرداری جهت توسعه و آبادانی شهرهای تازه تاسیس
- امکانسنجی پیاده سازی فناوریهای نوین و پایدار برای بهبود مدیریت هوشمند شهری
- طراحی مناطق بهینه باغات خانواده شهر شیراز با استفاده از سیستم اطلاعات مکانی و روش تحلیل سلسله مراتبی
- نگاهی به روش های طراحی معماری از دیدگاه جفری برادبنت
- تاثیر فناوریهای نوظهور ساختوساز بر بافت شهر ی: یکپارچگ ی، چالش ها و فرصت ها
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.