بازخوانی استعلایی شهر از منظر مطالعات درون دینی

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: کنگره بین المللی پایداری در معماری و شهرسازی معاصر خاورمیانه
  • کد COI اختصاصی: CAMU01_071
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 570
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علیرضا باوندیان

عضو هیأت علمی دانشکده هنر ( دانشگاه نیشابور)

حسن منصوری

دانشجوی کارشناسی ارشد معماری . دانشگاه آزاد اسلامی واحد زاهدان

چکیده

شهر مانند یک بنای نفیس معماری، وهمچون ساختمانی است که در فضا قد می افرازد ؛ با این تفاوت که مقیاسی بزرگتر از ساختمان دارد و با گذشت زمان ، سیمای نهائی خود را نشان می دهد. شهراسلامی؛ صرفاً نه شهری است که به دست مسلمانان ساخته شود و نه شهری است که مسلمانان درآن سکنی می گزینند. به نظر می رسد که شهر اسلامی معنایی وسیع تر از الزام بودن مسلمان و یا ساخته شدن به دست مسلمان داشته باشد. شهراسلامی ، منبعث از اعتقادات و جهان بینی و فرهنگ اسلامی است که بشر در آن به خواسته ها و باورهای خویش ، تجلی کالبدی می بخشد. فضای شهراسلامی ، تنها متصور در فضای هندسی و فیزیکی نیست بلکه فضای فرهنگی اجتماعی خاص خود را هم دارد. شهر اسلامی نه تنها به بازنمایی عناصر معماری اسلامی در مقیاس وسیع می پردازد و گنبدها و مناره ها و رواق ها، کالبد فضاهای خرد و کلانش را صورت بندی می کنند؛ بلکه در سطحی بالاتر، بستری برای بروزحیات طیبه انسانی به شمار می آید ؛ وتجلی کالبدی زیست بوم معنوی مسلمانان است. اما نابسامانی ها و ناروایی هایی که توسعه تعریف ناشده و منطقی شهرها برای ما به ارمغان آورده، محصول غفلت تاریخی ما از گذشته های پربار تمدنی ماست. وانهادن ساده اندیشانه میراث های فرهنگی و تمدنی و پذیرش خام و شتاب آلوده آورده های غرب فکری، پشتوانه های انگیزه ساز و ارزشی را از ما واستاند و ما را در غربتی ناباورانه و دردناک فرو برد. این مقاله که به روش توصیفی تحلیلی نگاشته شده است به تحلیل حد و رسم شهراسلامی از منظر مطالعات درون دینی می پردازد.

کلیدواژه ها

شهر اسلامی . حیات طیبه . مدنیت . مدرنیته . تکنولوژی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.