برسی ساختار مساجد در ایران و عهد صفوی (مسجد امام اصفهان-مسجد شیخ لطف الله)

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: سومین کنفرانس علمی پژوهشی افق های نوین در علوم جغرافیا و برنامه ریزی معماری و شهرسازی ایران
  • کد COI اختصاصی: NICONF03_311
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1024
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا اصغر

چکیده

مسجدبطور قطع بنای مذهبی اصلی اسلام است که ازبین کارکردهای متعددآن والاتر ازهمه کارکردعبادت می باشد که جهت برگزاریامورنماز و دعا بناشده اند هنرمندان و معماران ایرانی بابهره گیری ازاصولی چون مردم واری خودبسندگی پرهیز ازبیهودگی بهره گیریازپیمون و نیارش و درون گرایی نهایت استفاده کرده و توانسته اند بناهایی را بسازند که باگذشت قرن ها ساختارکلی خود را حفظ کنندولی درعصرحاضر وباوجود معماری غنی ایرانی به این اصول و فرهنگهای بومی کمتر توجه شده است نمادهای بکاررفته درمعماری گذشتهمانند ورودی صحنه و حیاط ایوان شبستان مناره محراب و کتیبه که هریک دارای معانی و معرفتی خاص می باشند درمعماری امروزیازمیان رفته ویاباتغییر درساختارارزش و اعتبار خود را ازدست داده اند.اوج شکوفایی و تکامل معماری اسلامی در مساجد دوره صفویه به چشم می خورد،که در این دوره مساجد آکنده از حس معنویت و هویتیویژه هستند. در این تحقیق تلاش می شود دو نمونه از مساجد دوره صفوی مسجد امام اصفهان و مسجد شیخ لطف الله که اصول معناگرایانهبرای طراحی مساجد در این فضاها بررسی شود. به منظور انجام این امر از شیوه مرور متون و منابع و اسناد تصویری بهره می گیریم.

کلیدواژه ها

ساختار مسجد، معماری، پیدایش، مساجد دوره صفوی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.