بررسی نقش صنایع کوچک در توسعه نواحی روستایی (مطالعه موردی: دهستان های شهرستان جیرفت)

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: سومین کنفرانس علمی پژوهشی افق های نوین در علوم جغرافیا و برنامه ریزی معماری و شهرسازی ایران
  • کد COI اختصاصی: NICONF03_015
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 910
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

طاهره حکمت یار

دانشجوی کارشناسی ارشد، جغرافیا و برنامه ریزی روستایی، دانشگاه بیرجند

حسین دوستی مقدم

دانشجوی کارشناسی ارشد، جغرافیا و برنامه ریزی روستایی، دانشگاه سیستان و بلوچستان

مریم احمدی زاده

دانشجوی کارشناسی ارشد، جغرافیا و برنامه ریزی روستایی، دانشگاه سیستان و بلوچستان

فریبا ریگی

دانشجوی کارشناسی ارشد، جغرافیا و برنامه ریزی گردشگری، دانشگاه سیستان و بلوچستان

چکیده

یکی از بزرگترین چالش های حال و آینده در نواحی روستایی دهستان های شهرستان جیرفت، ایجاد اشتغال لازم برای کارگران مازاد و رانده شده از بخش کشاورزی است. ناتوانی بخش کشاورزی در جذب نیروی کار مازاد و تأمین درآمد کافی، منجر به سرازیری شدن سیل مهاجرین روستایی دهستان های شهرستان جیرفت به سوی شهرها شده است؛ لذا ایجاد فرصت های اشتغال و درآمد به ویژه برای گروه های کم درآمد روستایی ضرورتی انکارناپذیر است. بخش صنعت روستایی در محدوده مورد مطالعه از توانمندی های بالقوه و بالفعل برخوردار است که می توان در چهارچوب فرایند صنعتی سازی با استقرار و توسعه صنایع متناسب روستایی اعم از صنایع دستی (قالیبافی و ...) و صنایع کارخانه های (کوچک و تبدیلی) و با ایجاد فرصت های شغلی، افزایش درآمد و رفاه، کاهش مهاجرت های روستا شهری و نیز کاهش نابرابری های منطقه ای، فرایند توسعه روستایی را تسهیل کرد. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی و پیمایشی می باشد. این مقاله با هدف تبیین نقش و جایگاه صنایع روستایی در فرایند صنعتی سازی، پیامدهای آن را در قالب تأمین اشتغال پایدار و درآمد، جهت دستیابی به توسعه روستایی در دهستان های شهرستان جیرفت مورد تأکید قرار داده است. نتایج این پژوهش نشان می دهد که وجود صنایع زمینه اشتغال را برای روستائیان فراهم آورده است.

کلیدواژه ها

صنایع کوچک، توسعه روستایی، شهرستان جیرفت

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.