بررسی قابلیت اطمینان سیستمهای کنترلی دکلهای حفاری سایبری نیمه شناور

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: دومین کنفرانس بین المللی پژوهش در علوم و تکنولوژی
  • کد COI اختصاصی: CRSTCONF02_412
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 599
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عماد عابدی

دانشجوی کارشناسی دانشکده مهندسی نفت، دانشگاه صنعتی امیرکبیر

رسول خسروانیان

استادیار دانشکده مهندسی نفت، دانشگاه صنعتی امیرکبیر

کیانوش معینی

دانشجوی کارشناسی دانشکده مهندسی نفت، دانشگاه صنعتی امیرکبیر

سجاد محمودی

دانشجوی کارشناسی دانشکده مهندسی نفت، دانشگاه صنعتی امیرکبیر

چکیده

دکلهای حفاری از اهمیت والایی در صنعت فراساحل برخوردار هستند. پیشرفت روزافزون تکنولوژی وورود آن به صنعت نفت، همچون انقلابی ساخت دکلهای حفاری را متحول گرداند بهطوریکه امروزهشاهد ورود دکلهای پیشرفته و مدرنی هستیم که علاوه بر بالا بردن سرعت حفاری، با بهینهسازی در مصرف انرژی و افزایش دقت، علاوه بر کاهش هزینهها، ضریب ایمنی را نیز بهطور چشمگیری بهبودبخشیدهاند. یکی از مهمترین سیستمها در دکلهای دریایی، سیستم کنترل چاه میباشد که دکل و خدمهی آن را در برابر صدمات ناشی از نیروهای رام نشده طبیعت ایمن میسازد. این سیستم با گذشتزمان جایگاه ویژهای در میان شرکتهای بزرگ تولیدکننده تجهیزات حفاری پیدا کرده و امروزه با ساخت انواع مختلف فورانگیرها سعی در افزایش هرچه بیشتر ایمنی دکلها شده است. در ایران نیز با توجه بهوجود مخازن متعدد دریایی در آبهای خلیجفارس و دریای خزر نیاز به استفاده از این دکلها بیشازپیش احساس میشود. در این مقاله به بیانی اجمالی در مورد دکلهای سایبری میپردازیم و درپایان به بحث در مورد سیستم کنترلی در این دکلها و قابلیت اطمینان این سیستم میپردازیم

کلیدواژه ها

دکل حفاری، دکل سایبری، نیمه شناور، سیستم کنترلی، قابلیت اطمینان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.