بررسی همگرایی مایل راستگرد در زون گسلی چالدران بر اساس شواهد ماکروسکوپی و میکروسکوپی

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: دومین کنفرانس بین المللی پژوهش در علوم و تکنولوژی
  • کد COI اختصاصی: CRSTCONF02_235
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 381
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مرضیه پورکریم

کارشناس ارشد دانشگاه آزاد اسلامی، واحد خوی، گروه زمینشناسی تکتونیک ، خوی، ایران

زهرا محمدی

کارشناس ارشد دانشگاه آزاد اسلامی، واحد خوی، گروه زمینشناسی تکتونیک ، خوی، ایران

حسن حاجی حسینلو

استادیار دانشگاه آزاد اسلامی، واحد خوی، گروه زمینشناسی تکتونیک ، خوی، ایران

چکیده

منطقهی مورد پژوهش در شمالغرب ایران و در 03 کیلومتری شمال غرب شهرستان ماکو واقع شده است این منطقه در محدوده جغرافیایی قرار دارد که از شمال و غرب به کشور ترکیه محدود می شود. منطقهی مورد پژوهش براساس تقسیمبندی واحدهای ساختمان - رسوبی ایران در زون ایرانمرکزی و بخشی از مجموعه های افیولیتی و سنگ های الترامافیک ایران قرار گرفته است. به منظور تحلیل ساختاری و ریزساختاری محدوده مورد پژوهش و بررسی همگرایی مایل راستگرد در زون گسلی چالدران بر اساس شواهد ماکروسکوپی و میکروسکوپی، دادههای مربوط به صفحات گسلی و خطوطلغزش واقع بر روی آنها جمعآوری و نمونههای سنگی لازم برایتهیه مقاطع نازک میکروسکوپی برداشت گردید. مطالعه نمودارهای گلسرخی و تصاویر استریوگرافی رسم شده برای گسل- های اصلی منطقه و جهت حرکت و زاویه ریک خطوطلغزشی نشان میدهد گسلهای معکوس و راستالغز ساختارهای اصلی منطقه محسوب میشوند که راستای عمومی آنها شمالغرب- جنوبشرق میباشد مانند گسل چالدران با عملکرد راستالغزراستگرد یا گسلهای ریحانلو و بدولی که دارای سازوکار معکوس است. شاخصهای جنبشی مانند بلورهای ماهیگون )بیوتیت و کوارتزماهی(، ریزچینهای نامتقارن Z شکل، خمش ماکل پلاژیوکلازها و باند برشی C-S در سرتاسر گستره مورد پژوهش دگرشکلی راستگرد را نشان میدهد. بر این اساس تنشهای ایجاد کنندهی ساختارها و ریزساختارهای منطقه فشردگی وکوتاهشدگی در جهت شمالشرق-جنوبغرب میباشد. تحلیل تکتونیکی نشان میدهد در منطقه چالدران فابریکهای امتدادلغز راستگرد و فابریکهای برشی معکوس وجود دارد، که در طول همگرایی مایل راستگرد بین صحفهی عربی و زون ایران مرکزی دگرشکل شدهاند.

کلیدواژه ها

چالدران، گسلراستالغز راستگرد چالدران، همگرایی مایل راستگرد

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.