ارزیابی بیلان آب برای استفاده های کشاورزی در منطقه اهر

  • سال انتشار: 1387
  • محل انتشار: سومین کنفرانس مدیریت منابع آب
  • کد COI اختصاصی: WRM03_351
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1617
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سعید جهانبخش

استاد گروه جغرافیای طبیعی دانشگاه تبریز

مجید رضایی بنفشه

استادیار گروه جغرافیای طبیعی دانشگاه تبریز.

مرضیه اسمعیل پور

کارشناس ارشد جغرافیای طبیعی (کلیماتولوژی).

چکیده

پژوهش حاضر با هدف ارزیابی وضعیت بیلان آب برای استفاده های کشاورزی منطقه اهر انجام شده است .بدین منظور مقادیر تبخیر-تعرق پتانسیل محاسبه شده با روش های نه گانه با داده های تشتک تبخیر مورد مقایسه قرار گرفت و بر اساس نتایج به دست آمده روش بلانی- کریدل به عنوان مناسب ترین روش برآورد تبخیر - تعرق پتانسیل منطقه مورد مطالعه معرفی شد. نیاز آبی گیاهانی که در این منطقه کشت می شوند با استفاده از ضرایب گیاهی و مقادیر تبخیر- تعرق پتانسیل به دست آمد و باران موثر با استفاده از روش فائو محاسبه شد . به دلیل بالا بودن نیاز آبی و اندک بودن مقادیر باران موثر، نیاز آبیاری گیاهان مورد مطالعه محاسبه گردید. جهت تهیه جدول بیلان آب، رابطه بین بارش و مقادیر تبخیر- تعرق پتانسیل مورد بررسی قرار گرفت و با دخالت دادن نوع خاک منطقه، کمبود رطوبت خاک در ماههای مختلف به دست آمد. نتایج محاسبه بیلان آب نشان می دهند در منطقه اهر به دلیل اندک بودن بارشهای جوی به عنوان ورودی و بالا بودن مقادیر تبخیر - تعرق پتانسیل به عنوان خروجی، روند بیلان آب منفی بوده و در اکثر ماههای سال کسری بارش وجود دارد. برای به دست آوردن نتایج بهتر در امر کشاورزی، استفاده از گزینه های متناسب کم آبیاری ضروری به نظر می رسد.

کلیدواژه ها

بیلان آب، تبخیر- تعرق پتانسیل، نیاز آبی ، باران موثر، روش بلانی- کریدل ، اهر

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.