نقش «انصاف» در تکمیل قرارداد

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: نخستین کنگره بین المللی جامع حقوق
  • کد COI اختصاصی: LAWI01_314
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2438
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمود فتحی

کارشناسی ارشد حقوق خصوصی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد زنجان

علیرضا نواریان

دکترای حقوق خصوصی ، دانشگاه شهید دکتر بهشتی، عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد زنجان

چکیده

انصاف، یکی از اصول کلی حقوق است که در صورت بروز اختلاف میان متعاقدین معامله به تنهایی و یا با دیگر منابع حقوقی (قانون، کنوانسیون، عرف و ... ) برای رفع منازعه ارجاعی به قاضی یا داور، مورد استناد قرار می گیرد و اختلافات فیمابین بر اساس همین اصول کلی حقوقی، منطبق با ماده 3 قانون آئین دادرسی مدنی مصوب 1379 حل و فصل می گردد .در حقوق ایران، دادرس نمی تواند در تکمیل قراردادها 2 به طور مستقیم به «انصاف»3 یا اجرای همراه با «حـسن نیـت» عقـد اسـتناد کنـد زیرا قانون مدنی ایران از انصاف به طور صریح نام نبرده است . اصـل‬ ‫هدایت کننده او در این زمینه عوامل داخلی قرارداد برای تفسیرقرارداد « اجرای قصد مشترک» دو طرف است و هرگاه نتواند به آن دست یازد، به عوامل خارجی تکمیل کننده قرارداد از قبیل عرف و عادت و قانون روی می آورد. ولی نبایـد نقـش‬ ‫واقعی و پنهانی این انصاف را در تکمیل قرارداد نادیده گرفت. دادرس می تواند آنچه را رفتار انسانی همراه با حسن نیت می بیند، با عنوان شرط ضمنی در قرارداد اعمال و با رعایت انصاف از تحریف قرارداد بدور ماند.بعضی انصاف را مترادف عدالت دانسته اند و برخی آن را از عدل تفکیک کرده اند.

کلیدواژه ها

تکمیل قرارداد، عوامل داخلی قرارداد، عوامل خارجی قرارداد، عدل، انصاف

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.