شرایط تشکیل، اداره و تجدید جلسات دادرسی با تاکید بر رویه قضایی

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: نخستین کنگره بین المللی جامع حقوق
  • کد COI اختصاصی: LAWI01_085
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1782
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیدحسین سادات حسینی

گروه حقوق، واحد دامغان، دانشگاه آزاد اسلامی واحد دامغان، ایران

مریم احمدی

کارشناس ارشد حقوق خصوصی، واحد دامغان، دانشگاه آزاد اسلامی واحد دامغان، ایران

چکیده

رعایت مفاد اصول و تشریفات آیین دادرسی مدنی از قبیل؛ تشکیل صحیح جلسه رسیدگی، نحوه اداره صحیح جلسه دادرسی، تشخیص ضرورت در جهت تجدید جلسه رسیدگی و همچنین رعایت اصول و تشریفات دادرسی، نظیر؛ رعایت اصل تناظر ضمانت اجرای عدالت در راستای آمره و تشریفاتی بودن این اصول و قواعد است. بنابراین تبیین و درک صحیح هر چه بیشتر این مباحث از ضروریات است. اهمیت این مباحث از این جهت است که هر گاه در خصوص تجدید جلسات افراط شود، موجبات اطاله دادرسی فراهم خواهد شد و هر گاه در تشکیل و اداره جلسه دادرسی مقررات و ضوابط مربوطه رعایت نگردد حقوق اصحاب دعوی تضمین نخواهد شد و در این صورت با رأی صحیح و معتبر مواجه نخواهیم بود. در خصوص موارد سه گانه یعنی تشکیل، اداره و تجدید جلسه دادرسی ابهامات و خلاءهای قانونی زیادی دیده می شود ولی اصل مسلم این است که تجدید جلسه نباید بدون جهت قانونی باشد، بلکه باید همراه با دلیل و جهت قانونی باشد، در غیر اینصورت موجب تخلف انتظامی قاضی است. سوالی که در این تحقیق درصدد پاسخ گویی آن هستیم این است که موجبات تجدید جلسات دادرسی کدامند؟. در حقیقت موجبات تجدید جلسه گاهی منتسب به دادگاه، گاهی منتسب به اصحاب دعوی، گاهی مربوط به ادله اثبات دعوی و گاهی مربوط به وکلای اصحاب دعوی می باشد. لذا در این مقاله برآنیم تا هر یک از مصادیقی که منتسب به هر یک اشخاص مذکور می باشد برشمرده و ضمن بیان دیدگاههای حقوقی، دکترین و رویه های قضایی در این خصوص راهکارها و پیشنهاداتی در این خصوص ارائه خواهد شد تا از صدور آرای غیر منطبق با قانون و آرایی که در مراجع بالاتر بعضاً از موجبات نقض و فسخ است جلوگیری به عمل آید.

کلیدواژه ها

دادرسی، اصول حاکم بر دادرسی، شرایط تشکیل جلسات، جلسات دادرسی، تجدید جلسه

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.