سال انتشار: 1394
کد COI مقاله: ITCC02_524
زبان مقاله: فارسیمشاهده این مقاله: 564
فایل این مقاله در 11 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
با استفاده از پرداخت اینترنتی بسیار سریع و ساده می توانید اصل این مقاله را که دارای 11 صفحه است به صورت فایل PDF در اختیار داشته باشید.
آدرس ایمیل خود را در کادر زیر وارد نمایید:
مشخصات نویسندگان مقاله شبیه سازی سیستم انتقال قدرت مجهز به گیربکس دو کلاچه و بررسی پارامترهای تاثیر گذار برروی گیربکس دو کلاچه
چکیده مقاله:
امروزه تولید کنندگان اتومبیل به دنبال کاهش مصرف سوخت و افزایش شتاب خودرو و راحتی سرنشینان خودرو می باشند ,به همین علت استفاده از گیربکس دو کلاچه مورد توجه قرار گرفته است , چون تعویض دنده در گیربکس دو کلاچهتوسط واحد کنترلی انجام میشود , فرآیند تعویض دنده بسرعت و بدون ایجاد لرزش در اتاق خودرو انجام می شود. بعد ازانجام مطالعات و بررسی های لازم جهت چگونگی شبیه سازی سیستم انتقال قدرت دو کلاچه , تصمیم بر آن شد تا با استفادهاز نرمافزار متلب بخش سیمولینک, سیستم انتقال قدرت شبیه سازی شود. این شبیه سازی توسط بلوک های موجود درکتابخانه نرمافزار متلب انجام یافته است. با استفاده از بلوک های موجود تمام اجزای سیستم شبیه سازی شده وتمام رفتارهایاین اجزا مورد تحلیل و بررسی قرار گرفت. پارامترهای تاثیر گذار برروی سیستم انتقال قدرت دو کلاچه از تعداد زیادیتشکیل یافته است که در این تحقیق به علت کمبود وقت فقط به بررسی پارمترهای تاثیر گذار پرداخته شدهاست. پارامترهایتاثیر گذار از منظر این تحقیق عبارتنند از: گشتاور تولیدی موتور خودرو , گشتاور صفحات کلاچ , واحد کنترلی گیربکس.
کلیدواژه ها:
کد مقاله/لینک ثابت به این مقاله
کد یکتای اختصاصی (COI) این مقاله در پایگاه سیویلیکا ITCC02_524 میباشد و برای لینک دهی به این مقاله می توانید از لینک زیر استفاده نمایید. این لینک همیشه ثابت است و به عنوان سند ثبت مقاله در مرجع سیویلیکا مورد استفاده قرار میگیرد:https://civilica.com/doc/502150/
نحوه استناد به مقاله:
در صورتی که می خواهید در اثر پژوهشی خود به این مقاله ارجاع دهید، به سادگی می توانید از عبارت زیر در بخش منابع و مراجع استفاده نمایید:تقوی کلجاهی، علی و امانی، ساسان،1394،شبیه سازی سیستم انتقال قدرت مجهز به گیربکس دو کلاچه و بررسی پارامترهای تاثیر گذار برروی گیربکس دو کلاچه،دومین کنفرانس بین المللی و سومین همایش ملی کاربرد فناوری های نوین در علوم مهندسی،مشهد،https://civilica.com/doc/502150
در داخل متن نیز هر جا که به عبارت و یا دستاوردی از این مقاله اشاره شود پس از ذکر مطلب، در داخل پارانتز، مشخصات زیر نوشته می شود.
برای بار اول: (1394، تقوی کلجاهی، علی؛ ساسان امانی)
برای بار دوم به بعد: (1394، تقوی کلجاهی؛ امانی)
برای آشنایی کامل با نحوه مرجع نویسی لطفا بخش راهنمای سیویلیکا (مرجع دهی) را ملاحظه نمایید.
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :- Koos van Berkel, Theo Hoffman, Alex Serrarens, Maarten Steinbuch, (2014), ...
- Paul D. Walker, Nong Zhang, (2013), Modelling of dual clutch ...
- " Intcrmationl Confcrcncc & 39 National Confcrcncc on Ncw Tcchnologics ...
- E. Galvagno, M. Velardocchia, A. Vigliani, (2011), Dynamic and kinematic ...
- Yonggang Liu, Datong Qin, Hong Jiang, Yi Zhang, (2011), Shift ...
- Hendrik Pecceu, Rudolf Morawetz, Ir. Saskia Pattjn, (2009), an Innovative ...
مدیریت اطلاعات پژوهشی
اطلاعات استنادی این مقاله را به نرم افزارهای مدیریت اطلاعات علمی و استنادی ارسال نمایید و در تحقیقات خود از آن استفاده نمایید.
علم سنجی و رتبه بندی مقاله
مشخصات مرکز تولید کننده این مقاله به صورت زیر است:
در بخش علم سنجی پایگاه سیویلیکا می توانید رتبه بندی علمی مراکز دانشگاهی و پژوهشی کشور را بر اساس آمار مقالات نمایه شده مشاهده نمایید.
مقالات پیشنهادی مرتبط
- طراحی، آنالیز و ساخت گیربکس با قابلیت انتقال دور بصورت مداوم متغییربا استفاده از نوعی چرخ دنده با مکانیزم پیشرفته
- بررسی فرآیند تعویض دنده در سیستم های انتقال قدرت دوکلاچه و توصیف مزایای این سیستم
- بررسی روشهای غیرمخرب و نیمه مخرب در ارزیابی مقاومت بتن
- مروری بر جدیدترین راهکارها برای شارژ بهینه در خودروهای برقی
- بهینهسازی گشتاور منتقل شده توسط سیستم انتقال قدرت مجهز شده به گیربکس دو کلاچه به روش عددی
مقالات فوق بر اساس داده کاوی مقالات مطالعه شده توسط پژوهشگران محاسبه شده است.
مقالات مرتبط جدید
- مهندسی خلاقیت بیونیکی و تحقیق و توسعه
- سنگ مصنوعی و تکنولوژی ساخت آن
- طراحی خطوط انتقال نفت و گاز فراساحل در بخش نزدیک به ساحل
- معرفی الگوریتمی بر پایه تکرار جهت شناسایی موقعیت مرز سوپرکویتی در جریان متقارن محوری
- مدل SPR جهت استقرار ارگونومی
مقالات فوق اخیرا در حوزه مرتبط با این مقاله به سیویلیکا افزوده شده اند.
به اشتراک گذاری این صفحه
اطلاعات بیشتر درباره COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.