بررسی همبستگی شاخص خشکسالی SPI و شاخص NDVI در منطقه فریدون شهر

  • سال انتشار: 1387
  • محل انتشار: سومین کنفرانس مدیریت منابع آب
  • کد COI اختصاصی: WRM03_191
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 3468
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عبدالحسین محمودزاده

کارشناس ارشد هواشناسی کشاورزی ، اداره کل هواشناسی استان اصفهان

بهرام ثقفیان

عضو هیئت علمی پژوهشکده تحقیقات حفاظت خاک و آبخیزداری

احمد مختاری

پژوهشگر مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی

چکیده

در طول سالهای مواجه با خشکسالی و بعلت عدم شناخت دقیق رفتار خشکسالی و راههای مقابله با آن، تنها راه پیش روی مسئولین و برنامه ریزان کشور اعمال مدیریت بحران در کشور بوده است. از آنجائی که مدیریت بحران تنها در زمان اوج خسارات خشکسالی اعمال می شود نیاز به مطالعات بیشتر در زمینه پایش خشکسالی احساس می شود. از شاخصهای مورد استفاده در ارزیابی خشکسالی می توان به شاخص بارش استاندارد و شاخص نرمال شده پوشش گیاهی اشاره نموده که در سایر کشورها نیز مورد استفاده قرار دارد. با توجه به شرایط اقلیمی مناطق مختلف کشور بکارگیری شاخص بارش استاندارد نیاز به بررسی و مطالعه وسیعتری دارد.به منظور بررسی ارتباط و همبستگی بین شاخص خشکسالی SPI و شاخص NDVI ، ابتدا داده های بارش مربوط به بارش ماهیانه بلند مدت منطقه تحقیق که دارای داده های بلند مدت و کافی داشتند، انتخاب شدندو و آزمون همگنی داده ها بر روی آنها انجام گردید. از نرم افزار SPI جهت برآورد این شاخص برای دوره های 3، 6،9، 12 ماهه برای ماههای آوریل ، می و ژوئن در طول دوره آماری (2003-1998) استفاده شد . از طریق روش کریچینگ با استفاده از نرم افزار+ GS و توزیع مکانی شاخص SPI در محیط نرم افزار ILWIS GIS استخراج گردید.تصاویر شاخص NDVI حاصل از سنجنده AVHRR ماهواره NOAA در دوره زمانی مورد مطالعه به منظور استخراج سریهای زمانی این شاخص از سازمان فضائی کشور تهیه گردید. ابتدا مقایسه تصاویرNDVI و شاخص SPI در سالهای خشک و تر انجام شد و در مرحله بعد میانگین منطقه ای تصاویر NDVI و SPI سه ماهه ماه ژوئن بالاترین همبستگی را در ماههای مورد مطالعه را داراست .همچنین در بررسیها مشخص گردید که در اغلب مناطق، همبستگی معنی داری بین NDVI ماههای آوریل و می با SPI سه ماهه ، ماههای دسامبر و ژانویه وجود دارد.

کلیدواژه ها

خشکسالی ، SPI ، NDVI ، زاینده رود ، تصویر ماهواره ای

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.