تعیین تغییرات خصوصیات هیدرولوژیک خاک در اثر تغییر کاربری اراضی در حوضه آبخیز آغچه فریدن اصفهان

  • سال انتشار: 1387
  • محل انتشار: سومین کنفرانس مدیریت منابع آب
  • کد COI اختصاصی: WRM03_150
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1278
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیامک دخانی

تعیین تغییرات خصوصیات هیدرولوژیک خاک در اثر تغییر کاربری اراضی در حوضه

حمیدرضا کریم زاده

دکتری خاک شناسی هیئت علمی دانشکده منابع طبیعی دانشگاه صنعتی اصفهان.

مریم صالحی ریاحی

کارشناس منابع طبیعی، کارشناس مهندسین مشاور رویش سبز اسپادانا.

چکیده

خصوصیات هیدرولوژیک خاک از مهمترین عوامل بروز پدیده های هیدرولوژیک چون سیلاب،حرکات رانشی زمین و ..هستند . رشد جمعیت باعث فرآیند تغییر کاربری اراضی در 3 دهه اخیر شده است. اثرات این تغیر، پیدایش انواع اشکال فرسایش های آبی،تغییرات در خصوصیات هیدرولوژیک خاک و بروز سیلاب و... است. این تحقیق که در حوضه آبخیز آغچه شهرستان فریدن اصفهان انجام گردیدبه اثر تغییر کاربری اراضی بر خصوصیات هیدرولوژیک خاک می پردازد. نقشه کاربری اراضی فعلی و قبلی در مقیاس 1:25000 برای اولین بار در این تحقیق تهیه گردید. نمونه برداری ها در کاربری های قرق، اراضی مرتعی، اراضی کشت آبی وکشت دیم انجام گرفت. عاملهای وزن مخصوص ظاهری، درصد رطوبت گل اشباع، درصد سنگ و سنگ ریزه بافت، ساختمان، رنگ، نفوذ پذیری، حد روانی و حد خمیرایی خاک اندازه گیری گردیدوبا طرح آماری بلوک کامل تصادفی تجزیه و تحلیل شد. حدود 15 درصد از اراضی مرتعی به میزان 4/7 درصد به اراضی دیم ، 10/7 درصد به اراضی کشاورزی آبی و در حدود 0/23 درصد به باغات تبدیل شده است. میزان نفوذ پذیری دراراضی قرق بیش از سایر اراضی و در کشاورزی آبی کمتر از سایر اراضی است. وزن مخصوص دراثر تغییرکاربری در سطح 1درصد و اثر عمق نیز در سطح 1درصد تفاوت معنی داری را نشان می دهند. حد خمیری و حدروانی تفاوت کاملا معنی داری می باشد. تغییر کاربری اراضی باعث تغییرات عمده در خصوصیات فیزیکی و هیدرولوژیک خاک و تغییر در توانایی خاک و پوشش گیاهی در حفاظت از خاک و جلوگیری از تولید رسوب گردیده است و بالطبع سایر خصوصیات اکوسیستم رانیز تحت تاثیر خود قرار داده است.

کلیدواژه ها

تغییرکاربری اراضی، نفوذ پذیری، خصوصیات هیدرولوژیک خاک

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.