روشهای نوین در نصب و بازیابی دستگاههای اندازه گیری دریایی

  • سال انتشار: 1384
  • محل انتشار: ششمین همایش علوم و فنون دریایی
  • کد COI اختصاصی: ICMST06_078
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1399
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیامک جمشیدی

گروه فیزیک دریا مرکز ملی اقیانوس شناسی

پیغام غفاری

گروه فیزیک دریا مرکز لی اقیانوس شناسی

چکیده

در عصر حاضر اندازه گیری و مطالعه فیزیکی آب دریاها و اقیانوس ها به لحاظ شناخت بهتر پدیده های دریایی، اجرای مدلهای عددی و کاربردهای جانبی (تجاری، ناوبری، نظامی و ...) حائز اهمیت بالایی می باشد. در گذشته اغلب دستگاه های اندازه گیری دریایی با استفاده از روشهای ابتدایی نظیر جریان سنجی پروانه ای (Propeller Current Measurement) و یا فشار هیدرواستاتیکی (Hydrostatic Pressure Gauge) کار می کرد که به نوبه خود دارای مشکلات و نواقص زیادی بود. یکی از مهمترین مشکلاتی که برای دستگاه های مذکور پیش می آمد جایگزینی موجودات زنده دریایی سخت پوست بر روی قسمتهای مکانیکی دستگاه بود که از کارکرد بهینه و مناسب آن جلوگیری می کرد. ولی در حال حاضر دستگاه های جدید نسل دوم از تنوع زیادی برخوردارند و از تکنولوژی مدرن آکوستیک بهره می گیرند. این دستگاه ها با استفاده از اثر داپلر (Doppler Effect و اثر هال (Hall Effect) جریان و موج را در دیا با دقت بسیار بالایی اندازه گیری می نمایند. درستگاه هایی نظیر جریان سنج Recording Current Meter (RCM9) و نیمرخ سنج جریان دالپر صوتی Acoustic Doppler Current profiler (ADCP) از این خاصیت استفاده می کنند. از سوی دیگر با وارد شدن دستگاههای جدید اندازه گیری دریایی به عرصه فعالیت های اقیانوس شناسی عملیاتی محققین نیازمند روشهای جدید نصب و بازیابی دستگاهها می باشند. از روشهای جدیدو و متداول نصب دستگاههای اندازه گیری در دریا می توان به روش های نصب در مورینگ (Mooring Line) و نصب بستر نشین (Bottom Mount) اشاره کرد. در این پژوهش به روشهای بسیار آسان و موثر در نصب و بازیابی دستگاه های نسل دوم پرداخته شده است. لازم به ذکر است که متدهای ارائه شده کاملا ابتکاری و برای شرایط موجود در کشور به لحاظ امکانات دریایی و شناورهای تحقیقاتی طراحی و طی پروژه های متعدد علمی گردیده است.

کلیدواژه ها

اقیانوس شناسی ، موج ، جریانات دریایی ، اندازه گیری دریایی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.