بررسی تاثیر کیفیت آب برروی بیابانی شدن اراضی کشاورزی دشت سگزی اصفهان

  • سال انتشار: 1387
  • محل انتشار: سومین کنفرانس مدیریت منابع آب
  • کد COI اختصاصی: WRM03_031
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1375
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه شریفانی

کارشناس ارشد مهندسی منابع طبیعی و کارشناس امور پژوهشی مرکز منطقه ای ا

چکیده

برای درک اثر کشاورزی بر روی فرایند های بیابان زایی در مناطق خشک، تاثیر کیفیت آب در دشت سگزی اصفهان مورد بررسی قرار گرفت. مهمترین فرایند مرتبط با شورشدن آب و خاک در اثر مد یریت نامناسب زراعی و آبیاری در اراضی کشاورزی است، که یکی از فرایندهای مهم بیابان زایی به شمار می آید. به همین منظور، تاثیر برخی از فاکتورهای اصلاحی و تخریبی نمونه های آب برروی بیابانی شدن اراضی کشاورزی در دشت سگزی اصفهان مورد بررسی قرار گرفت تا مشخص گردد که در منطقه مورد مطالعه کیفیت آب نسبت به سالهای گذشته تغییری داشته یا خیر؟ در صورتیکه کیفیت آب تغییری داشته است آیا عامل مثبت در جهت اصلاح اراضی بوده، یا تاثیر منفی دارد؟ به این ترتیب تیمارهای تحت کشت سه نوع محصول شامل یونجه، گندم، جو و اراضی بایرکه تحت کشت نبوده اند به عنوان شاهد مقایسه شد . سپس در هر تیمار نمونه برداری از آب منطقه در پنج تکرار انجام شد. و خصوصیات شوری، اسیدیته، کلر، سولفات، پتاسیم، منیزیم، کلسیم وسدیم درهر کدام ازتیمارها بررسی شد.جهت مقایسه خصوصیات آب از آزمون دانکن استفاده گردید .نتا یج حاصل ازتجزیه واریانس نشان داد که بین تیمارهای مختلف از نظر فاکتورهای آب غیر از فاکتور پتاسیم هیچ اختلاف معنی داری وجود ندارد. مقایسه میانگین بین آنها نشان داد که در مجموع اراضی بایر دشت با توجه به امتیازدهی هر یک از فاکتورها به عنوان نامناسب ترین تیمار و اراضی زراعی یکساله گندمکاری شده به عنوان مناس بترین تیمار معرفی شدند.

کلیدواژه ها

کیفیت آب، شور شدن، بیابانی شدن، تخریب خاک، کشاورزی، دشت سگزی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.