مطالعه ابعاد مدل تعالی سازمانیEFQM در تحلیل ارزیابی عملکرد نظام آموزش سلامت
- سال انتشار: 1395
- محل انتشار: نخستین کنفرانس بین المللی پارادیم های نوین مدیریت هوشمندی تجاری و سازمانی
- کد COI اختصاصی: OICONFERENCE01_042
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 608
نویسندگان
دانشگاه علوم پزشکی اهواز دکتری DBA گرایش مدیریت استراتژیک
چکیده
ارزیابی و بازنگری یکی از مهم ترین فعالیت ها در هر سازمان است و اصلاح فرآیندها و رویه های انجام کار بدون بررسی نتایج و مطالعه امکان پذیر نخواهد بود . ایجاد روش هایی برای ارزیابی عملکردسازمان ها همواره مورد توجه محققین بوده است . مدل های سرآمدی ، سازمان های سرآمد را شناسایی میکنند. مدل نعالی بنیاد مدیریت کیفیت اروپاییEFQM یکی از معروف ترین مدل ها ، به عنوان یک ابزارفراگیر و نگرش جامع به تمامی زوایای سازمان ها ، به کمک مدیران می آید تا آنها را در شناخت دقیق ترسازمان تحت امر خود یاری نماید . هدف مطالعه حاضر ، ارزیابی عملکرد کلان دانشکده های مورد مطالعه با استفاده از مدل تعالی سازمانیEFQMدر نظام آموزش سلامت است جامعه آماری و نمونه آماری تحقیق را کارکنان ، کارشناسان و اعضاء هیات علمی دانشکده های مذکور به تعداد 71 نفر تشکیل داده اند ؛ جهت جمع آوری داده ها ، از پرسشنا مه ای بر مبنای آخرین ویرایش مدل تعالی سازمانی استفاده گردید و همچنین برای برآورد پایایی آن نیز از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد که با مقدار 99 /. مورد تأیید قرار گرفت . اطلاعات به دست آمده از طریق پرسشنامه به روش های توصیفی و استنباطی با نرم افزارSPSS 21 وAmos٢٠ مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند و از آزمون های تحلیل واریانسt- testآزمون hoc -post روش توکی Test Tukey و مدل معادلات ساختاری SEM با روش شبیه سازی Boot strap استفاده گردید . بر اساس پاسخ های جمع آوری شده ، با استفاده از پرسشنامه ساختار یافته در بین معیارهای بعد توانمندسازها ، معیار فرایندها بیشترین و معیار رهبری کمترین اثر را بر روی تعالی عملکرد دارند . در بین معیارهای بعد نتایج نیز ، نتایج کلیدی عملکرد بیشترین و نتایج جامعه کمترین تاثیر را برروی تعالی عملکرد دارا هستنندکلیدواژه ها
مدلEFQM ، معیارهای ارزیابی عملکرد؛ تعالی عملکرد؛ آموزش سلامتمقالات مرتبط جدید
- شناخت و مدیریت فرهنگ سازمانی موجود و مطلوب مطالعه موردی: شرکت پرتو - گروه مپنا
- میزان و علل ترک خدمت پرستاران در بیمارستانهای دانشگاه علوم پزشکی تهران
- بررسی رابطه فراشایستگی ادراک شده با کیفیت زندگی کاری معلمان دوره ابتدایی با نقش میانجی خودکارآمدی حرفه ای
- ترکیب مدیریت منابع انسانی دیجیتال و مدیریت منابع انسانی پایدار با رویکرد بوم کسب و کار
- مدل پارادایمی برند کارفرما در حوزه ی نفت، گاز و پتروشیمی
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.